Пикантните храни са тайното оръжие за справяне с жегите -

...
Пикантните храни са тайното оръжие за справяне с жегите -
Коментари Харесай

Люта истерия в САЩ: Защо един сос поскъпна 30 пъти

Пикантните храни са тайното оръжие за справяне с жегите - оказват помощ за контролиране на телесната температура, усъвършенстват метаболизма и пазят от дебнещите на всеки ъгъл летни инфекции. Проблемът е, че към този момент и лютото е като дебелата прохладна сянка - не доближава за всички. В това се убеждават в Съединени американски щати, където известен " огнен " сос изчезна от магазините и цената му скочи десетки пъти, написа АП в собствен материал.

Контекст : Срирача е тайландски сос от люти чушки, който е извънредно известен зад Океана - и изключително от производителя Huy Fong. Цената му е сред 5 и 10 $ на бутилка. Когато го има.
 Глобалните разноски за импорт на храни с исторически връх от $2 трилиона
Глобалните разноски за импорт на храни с исторически връх от $2 трилиона

Основната причина е покачването на цените на питателните артикули

Детайли : В последно време доставките на соса са нарушени в цялата страна. Това отприщи вълна на паническо презапасяване, позната и у нас от баталните подиуми по щандовете с тоалетна хартия при започване на пандемията и на регалите с олио - в края ѝ. Не единствено това, само че прекупвачи започнаха да продават в eBay бутилки от лютия артикул на цени от 20 до потресаващите 150 $.

Както отбелязва АП, облагите се натрупат поради присъщия за купувачите боязън, че ще изгубят достъпа до мечтан от тях артикул. " Хората просто стартират да се запасяват и това в допълнение утежнява обстановката ", разяснява проф. Давид Ортега, икономист в областта на хранителната индустрия и учител в Университета на щата Мичиган.
 От кори за баница до каймак: какво изнасят българските производители и кои страни са най-големите ценители на родните ни храни?
От кори за баница до каймак: какво изнасят българските производители и кои страни са най-големите ценители на родните ни храни?

Над 42 млн. лева експорт за полугодието осъществиха родни производители в партньорство с Лидл България

Защо : Целият сюжет към срирача соса на Huy Fong е илюстрация на по-големи проблеми, свързани със снабдяването и логистиката на хранителната промишленост в наши дни.

Според някои специалисти огромна роля за проблемите имат климатичните промени, донесли несигурно време и рискова суша в Мексико и американския Югозапад, откъдето идват лютите чушки халапеньо, които компанията влага в продукта си. Най-често те се напояват с вода от река Колорадо, чиито водни равнища са на историческия най-малко - и то на фона на доста слаби превалявания.
 Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне поради рисковия климат
Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне поради рисковия климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават визия за това какво ни чака в бъдеще

Това не е нов проблем. През 2021 година Huy Fong се наложи да спрат произвеждане за известно време, а още през 2020 година те предупреждаваха, че може да имат незадоволително първични материали поради атмосферните условия.

Според проф. Стефани Уокър от Университета на щата Ню Мексико, която следи пазара, климатът не е единственият провинен за изгубването на сосовете - производителят има прекомерно малко снабдители и при проблем при тях просто не може да си набави нужното количество халапеньо.

За интервал от близо 30 години компанията работеше единствено с един по-голям аграрни сътрудник, само че преди 6 години двете страни стигнаха до съд и не липсват мнения, че Huy Fong не са съумели да изградят нова работеща верига на доставките - за разлика от съперниците, които най-малко към този момент съумяват да предложат продукцията си на евентуалните купувачи.

Още нещо: С проблема се занимава дори специалист от SAP. Според Ричард Хауълс ще отнеме време, до момента в който стартира развъждането на употребяваните от компанията сортове халапеньо на по-слабо наранени от климатичните аномалии места, а може да минат години, до момента в който се внедрят по-устойчиви сортове или се промени рецептата по този начин, че да не зависи от употребяваните сега съставки.

Затова и по думите му бизнесът и потребителите би трябвало преди всичко да усъвършенстват метода, по който употребяват естествените запаси - дейностите постфактум при производството и веригата на доставки идват на висока цена, а резултатите не могат да се чакат незабавно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР