Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л`Юийе получиха във вторник

...
Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л`Юийе получиха във вторник
Коментари Харесай

Вратата към света на електроните. Трима учени получиха Нобелова награда за физика

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л`Юийе получиха във вторник нобеловата премия за физика за 2023 година

Отличието е за работата им върху придвижването на електроните в атомите и молекулите за изумително къса част от секундата. Тези достижения може да доведат до по-добра електроника и здравна диагностика, написа уеб сайтът.

Новината идва, откакто ден по-рано премията за физиология или медицина на учените, съдействали за основаването на иРНК ваксини против COVID-19.
 Тримата нобелови лауреати за физика, 2023 година
Кралската шведска академия присъжда премията на учените за техните " пробни способи, които създават атосекундни светлинни импулси за проучване на придвижването на електрони в материята ".

Атосекунда е единица за време, която се равнява на една квинтилионна част от секундата. Тя е толкоз къса, че в една секунда има толкоз атосекунди, колкото са секундите от раждането на Вселената.

Експериментите на тримата нобелови лауреати създават толкоз къси светлинни импулси, че се мерят в атосекунди. По този метод те показват, че въпросните импулси могат да се употребяват за обрисуване на процеси вътре в атоми и молекули.

" Вече можем да отворим вратата към света на електроните. Аттосекундната физика ни дава опция да разберем механизмите, които се ръководят от електрони. Следващата стъпка ще бъде тяхното потребление ", споделя Ева Олсон , председателка на Нобеловия комитет по физика.

Наградата за физика за 2022 година също беше връчена на трима учени - Ален Аспе , Джон Клаузер и Антон Цайлингер . Те за свои опити на квантово равнище – с потребление на заплетени квантови положения, при които две частици се държат като едно цяло, даже когато са разграничени. Резултатите им проправят пътя към нови технологии, учредени на квантова информация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР