Пиенето на две до четири чаши кафе всеки ден намалява

...
Пиенето на две до четири чаши кафе всеки ден намалява
Коментари Харесай

Кафето предпазва от депресия

Пиенето на две до четири чаши кафе всеки ден понижава риска от самоубийства при мъжете и дамите с 50%, съгласно ново проучване, оповестява.

Учени от Харвардския университет анализирали данни от три предходни американски изследвания и открили, че рискът от самоубийства при възрастните хора, които пият по няколко чаши кофеиново кафе всеки ден понижава на половина по отношение на тези, които пият безкофеиново кафе, малко кафе или въобще не пият ободряващата напитка.

Учените анализирали данни на 200 000 мъже и дами по отношение на потреблението им на кофеин както посредством кафе, по този начин и посредством други източници като чай, кофеинови газирани питиета и шоколад. За болшинството участници обаче кафето било главен източник на кофеин, а за междинния интервал на проучванията от 6,5 година били регистрирани единствено 277 смъртни случая поради самоубийство.

" За разлика от предходни проучвания ние успяхме да установим връзка сред потреблението на кофеинови и безкофеинови питиета и считаме, че кофеинът е най-вероятната причина за хипотетичния предпазен резултат на кафето ", заяви ръководителят на проучването Майкъл Лукас.

Кофеинът подтиква централната нервна система, само че може да работи и като сдържан антидепресант, като усилва производството на някои невротрансмитери в мозъка, допринасящи за положителното въодушевление, като серотонин, допамин и норадреналин. Това изяснява за какво предходни епидемиологични проучвания откриха по-нисък риск от меланхолия измежду хората, пиещи кафе, оповестяват учените.

Въпреки откритието си обаче те не предлагат на депресираните хора да се самолекуват, като усилват потреблението на кофеин, защото това може да докара до неприятни странични резултати. " Като цяло резултатите ни демонстрират, че има дребен позитивен резултат от потреблението на не повече от две-три чаши кафе дневно или 400 мг кофеин дневно ", предизвестяват създателите на проучването.

 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР