Петя Аршинкова завършва годината на №660 място в световната ранглиста.

...
Петя Аршинкова завършва годината на №660 място в световната ранглиста.
Коментари Харесай

Петя Аршинкова: Чувството да играеш за България е несравнимо

Петя Аршинкова приключва годината на №660 място в международната класация. 20-годишната Аршинкова завоюва през тази година купите от Държавните шампионати на България за дами в зала и навън. В началото на годината Петя дебютира за националния тим на България за " Фед Къп ". Аршинкова даде особено изявление за уеб страницата на Българската федерация по тенис.

- Петя, намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година?
- Да, удовлетворена съм от постигнатото през този сезон. В края на предходната година започнах да работя с екипа на Търговска колегия " Левски " - Михаил Кънев, Йордан Кънев и Константин Георгиев. Мисля, че с помощта на взаимните ни старания демонстрирах доста израстване. Успях да подобря играта си както на техническо, по този начин и на тактическо равнище.
- Спечели купите на Държавното състезание в зала и навън. Трудно ли стигна до тези триумфи?
- Да, през тази година съумях да печеля и двете държавни шампионати за дами, което беше доста важен триумф за мен. До преди този момент тази купа все ми се изплъзваше. Никога не е елементарно да се играе на държавно състезание, изключително като любимец. Има напрежение във всеки един мач, само че съм извънредно щастлива, че съумях да се оправя с него. Първенството в зала може би ми беше една концепция по-трудно от психическа позиция, защото ми беше първа купа, само че лятото към този момент бях много по-уверена, което се видя
и от резултатите.

- Труден ли е преходът към женския тенис? - Преходът от юношеския към женския тенис по никакъв начин не е елементарен. Тенисът, който се играе при дамите е много по-агресивен, а грешките са сведени до най-малко при по-добрите играчи. Нужно е време да се свикне с това по-високо движение на игра.

- Имаше ли време за отмора след края на сезона?
- Почивка е мощно казано. По-скоро след дългото турне, което изиграх в Австралия, треньорите ми оставиха една седмица, с цел да мога да се прибера до Пловдив и да се видя със фамилията си. Веднага по-късно започнах усилена подготовка за новия сезон.

- Към какво е ориентирана подготовката ти сега. По принцип на какви шампионати ще наблегнеш през идната година? - В момента работим основно върху възстановяване на физическата ми подготовка. Наблягаме на тежки тренировки във фитнеса и на тенис корта. Целта ни е да съм в оптимална физическа форма за новия сезон. Планираме да вземам участие на шампионати с награден фонд от 25,000 долари или при опция на по-големи. В началото на годината шампионатите нормално са много по-силни, защото през зимата не се провеждат толкоз доста надпревари.
- През тази година дебютира за националния тим на България в шампионата " Фед къп ". Какво беше възприятието от това прекарване?
- Да бъда част от националния тим на България беше необикновено прекарване. Чувството да играеш за България е несравнимо. Атмосферата беше напълно нова за мен. Макар и да съм била част от националните тимове във всички възрастови групи, този конгрес е нещо напълно друго. Виждаш най-хубавите състезателки от всяка страна на едно място. Само да си там можеш да научиш доста неща - да ги гледаш по какъв начин упражняват, по какъв начин се приготвят за мач, по какъв начин се държат на корта. За мен беше доста потребно и се веселя, че ми беше дадена тази опция.

- Изключително мощни съперници чакат България на шампионата на " Фед къп "?
- Да, видях в каква група сме. Няма да ни е елементарно, само че имам вяра, че всичко е допустимо и при добра подготовка и доста предпочитание имаме шансове. Все отново не знаем дали всички ще вземат участие с първите си ракети. При този формат двойките са от огромно значение и могат да се окажат решаващи.

- Какво си пожелаваш за идната година? - За новата година си поисквам най- към този момент да съм здрава и да имам шанс. Вярвам, че всичко останало човек може да реализира и самичък.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР