Петте лица, задържани за купуване на гласове в Несебър, обещавали

...
Петте лица, задържани за купуване на гласове в Несебър, обещавали
Коментари Харесай

Кандидатите от Несебър обещавали сладки длъжности в общината

Петте лица, арестувани за пазаруване на гласове в Несебър, обещавали сладки длъжности на гласоподавалите си. Длъжностите били работа в общинската администрация. Toва стана ясно на брифинг в спецпрокуратурата по проблема " Несебър ".

Припомняме, на 21 октомври бе обявено, че в Несебър се проверява скица за пазаруване на гласове.

Ден по-късно ЦИК позволи да бъдат задържани кандидат-кмет и кандидат-общински съветници.

Според основния прокурор Сотир Цацаров арестите няма да повлияят на изборите.

Досъдебното произвеждане е формирано през октомври 2019 година и е против oрганизирана незаконна група за осъществяване на закононарушение срещу политическите права на жители - предложение и предоставяне на имотни облаги и парични средства за да склонят гласоподавателите да гласоподават за тях.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров съобщи, че присъщото за случая " Несебър " е, че пазаруването на гласове се случва на територията на община Несебър, която е известна с това, че не взе участие по европейските планове. Около 7 000 души са нужни, с цел да може съответният претендент за кмет да бъде определен.

Петимата обвинени не са политически ангажирани към нито една от огромните политически сили, а към съдружие на локални предприемачи, които държат да останат в локалната власт непременно, означи Петров.

Петимата обвинени са неосъждани и са трудово ангажирани, а хората, които са подкупвали, са с нисък обществен статус, адресно регистрирани на територията на община Несебър. Всички обвинени са арестувани за 72 часа и следва да бъде импортирано искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение " Задържане под стража ".

Групата си е имала началник, който провел и направлявал активността на останалите, представителят на профилираната прокуратура Сийка Милева, която увери, че прокуратурата е събрала доказателства.

Установено е, че към 20 август един от членовете на незаконната група се срещнал с гражданин на Свети Влас и изискал да му обезпечи минимум 400 гласа за локалните избори за избрани претендентите против възнаграждение.

Обвиняемият от Свети Влас предложил за услугата да му се заплати 10 000 лв.. Свидетелят следвало да откри още четирима души, които да играят ролята на отговорници, за което те също щели да получат заплащане в размер на 5 000 лева, както и влиятелна хубава работа. За самите гласоподаватели била избрана сумата от 100 лв., разкри прокурор Милева.

Участникът в незаконната група изискал от очевидеца да му обезпечи лист с гласоподавателите, с цел да се уверят, че не попадат в други описи с уговорени гласове. Намерени били отговорници, които изготвили описи с имена на 114 гласоподаватели. Списъкът съдържал имена на небогати хора и на хора, които желаят да продадат гласа си. На отговорниците били раздадени визитки, които от своя страна следвало да раздадат на гласоподавателите.

На гласоподавателите им било обяснено, че трябвало да носят визитките в деня на изборния ден и в тъмната стая да погледнат името, за което би трябвало да гласоподават. При извършени две следващи срещи на бензиностанция един от обвинените предал на два пъти паричната сума на очевидеца от 50 лв.. Те трябвало да се дадат на гласоподавателите и на отговорниците, означи прокурор Милева.

Събрани са големи доказателствени материали, разпитани са и 7 очевидци пред арбитър. Претърсени са общо 19 адреса. От тях са конфискувани голям брой материални доказателства, бележници, настолни компютри, мобилни телефони, описи със саморъчно изписани имена на гласоподаватели и бумаги с пропагандни материали. Иззети са и са приобщени записи от камери за видеонаблюдение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР