Петролното ембарго върху руския петрол може малко да намали износа

...
Петролното ембарго върху руския петрол може малко да намали износа
Коментари Харесай

Експерт посочи кое ще взриви световната икономика

Петролното ембарго върху съветския нефт може малко да понижи износа от Русия като количество, само че приходите ѝ ще се запазят, тъй като цените на петрола се подвигат поради сходни непазарни дейности.  Ако Русия не продава нефт на Европа, тя ще продава на някой различен, тъй като този пазар е световен и нещата се случват посредством танкери. Това коментира Боян Рашев, ръководещ сътрудник в Denkstatt България, в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg Tv Bulgaria.

" Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще забележим това на бензиностанциите ", сподели събеседникът и добави, че рафинериите не могат да преработят задоволително количество нефт, тъй че да задоволят търсенето. Причина за това е неналичието на вложения в нови рафинерии в последните години. Дълги години не се влагаше в браншове, за които всеки рационален човек знае, че ще има ползване.

Рашев предвижда идна доста висока цена на нефта и петролните артикули, която ще взриви международната стопанска система.

" Това, което видяхме поради Covid като прекъсване на стопанската система, ще се случи и поради цената на нефта. Въпрос на време е ".

" Никой сега не е в положение бързо да усили добива нито на петрол, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски вложения значи, че не си кадърен бързо да увеличиш добива ".

След сключване на Парижкото споразумение относно изменението в климата през 2015 година вложенията в петролния и газовия бранш, както и в изкопаемите горива понижиха и потеглиха в друга посока – към възобновими енергийни източници и електрически автомобили. Сега, когато има детонация на потреблението след ковид, нещата не могат да се върнат към равнищата от времето, когато имаше съществени вложения, изясни Рашев и добави, че предходната година е регистриран исторически връх в потреблението на въглища в света.

" Последната една година България също регистрира рекордни добиви на въглища и рекордно произвеждане на ток от въглища, тъй като газът е безценен и никой не желае да създава ток от газ. Електромобилите в България сега в действителност се зареждат с ток от въглища ".

" На Балканския полуостров " Марица-Изток " се яви нещо като спасителя от последна инстанция.  Ние спасяваме мрежата на Балканския полуостров непрестанно в последната една година ", акцентира събеседникът.

Зеленият преход няма по какъв начин да стане с технологии, които не са способни да го осъществят, сподели Рашев и добави,че имаме потребност от доста повече нуклеарна сила, в случай че желаеме зелен преход, който по този начин или другояче няма да стане толкоз бързо, колкото ни се желае.

" Всеки едни лев,който сега се влага във ВЕИ, а не в петрол и газ, води до задълбочаване на енергийната рецесия ", сподели гостът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР