Петролният гигант Saudi Aramco задмина Apple като най-ценната компания в

...
Петролният гигант Saudi Aramco задмина Apple като най-ценната компания в
Коментари Харесай

Apple вече не е най-ценната компания в света

Петролният колос Saudi Aramco задмина Apple като най-ценната компания в света, откакто по-високите цени на петрола тласнаха акциите на най-големия експортьор на недопечен нефт в света до рекордни равнища, до момента в който разпродажбите на акции на компании от софтуерния бранш натежаха върху производителя на iPhone, заяви „ Файненшъл таймс “.

В края на комерсиалната сесия в сряда пазарната капитализация на Aramco бе 2,426 трлн. $, надминавайки оценката на Apple от 2,371 трлн. $.

Това е първият случай, в който Aramco оглавява класацията за най-ценните компании в света от 2020 година насам.

В началото на януари Apple стана първата обществена компания в света, достигнала пазарна стойност от 3 трлн. $, само че през последните месеци нейните акции поевтиняха доста, защото вложителите преоценяват високите оценки в софтуерния бранш на фона на стягането на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати и опасенията, че високата инфлация ще докара до стесняване на потребителските разноски.

Производителят на iPhone се показва по-добре от редица други софтуерни компании, като цената на неговите бумаги се е намалила с 19% от януарския и връх. В сряда акциите на Apple поевтиняха с 5,18% до 146,50 $, което е най-ниското равнище от ноември насам.

Макар че в края на април Apple регистрира растеж на приходите от близо 9% на годишна база през първото тримесечие, основният изпълнителен шеф на компанията Тим Кук предизвести, че ограничавания на доставките поради ограничения против разпространяването на COVID-19 в Китай могат да доведат до спад на приходите от сред 4 до 8 милиарда $ през сегашното тримесечие.

Saudi Aramco събра рекордните 25,6 милиарда $ през 2019 година, когато кралството, което има 94% от компанията, продаде 1,5% от акциите й при  в тогавашното най-голямо в началото обществено предложение в света.

Листнатите в Рияд акции на компанията нарастнаха с 28% от началото на годината на фона на високите цени на петрола.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР