Петролните фючърси продължават да поскъпват, макар и по-предпазливо, по време

...
Петролните фючърси продължават да поскъпват, макар и по-предпазливо, по време
Коментари Харесай

Петролът продължа да поскъпва, след като Макрон не успя да убеди Тръмп да не се оттегля от ядреното споразумение с Иран



Петролните фючърси не престават да нарастват, въпреки и по-предпазливо, по време на търговията в четвъртък, защото вложителите пренебрегват растящите американски седмични ресурси на недопечен нефт и се концентрират най-вече върху все по-голямата възможност, че Съединени американски щати ще възобнови икономическите си наказания по отношение на Иран.

Юнските фючърси на американския лек недопечен нефт нарастват с 0,25% към 68,26 $ за барел, а тези на петрола вид брент - с 0,43% към 74,40 $ за барел, откакто в края на търговията в сряда те се покачиха надлежно с 0,5% и с 0,2% вследствие на все по-засилващите се терзания, че Съединени американски щати ще се откаже от нуклеарното съглашение с Иран и ще възвърне глобите си по отношение на третия по-големина производител на нефт в границите на ОПЕК.

Повод за тези опасения даде изявление на френския президент Еманюел Макрон след края на неговата тридневна публична аудиенция в Съединени американски щати, в което той уточни, че не е съумял да убеди Доналд Тръмп да не се оказва от иранското нуклеарно съглашение. Това ускорява вероятността, че до 12-ти май - крайния период в който Съединени американски щати би трябвало да реши, дали да продължава да поддържа интернационалното съглашение от 2015-а година по отношение на нуклеарната стратегия на Иран - американската администрация ще се отдръпна от съглашението. Това от своя страна евентуално ще докара до възобновяване на икономическите наказания по отношение на Техеран и до нови проблеми с петролното произвеждане в Ислямската република, което в допълнение да ограничи така и така свиващото се предложение на черното злато в световен проект.

Именно тези опасения стоят в основата на внезапното повишаване на петролна през последните седмици, като във вторник (24-ти април) фючърсите на американския лек недопечен нефт и тези на петрола вид брент нарастнаха за малко към нови три и половина годишни върхове надлежно от 69,38 и от 75,47 $ за барел (най-високо цени от ноември 2014-а година насам).

В същото време вложителите на пазарите на първични материали като че ли пренебрегват оповестените в сряда данни на Енергийната осведомителна администрация (EIA), които регистрираха неочакван растеж с 2,2 млн. барела до 429,74 млн. барела на складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати за седмицата до 20-ти април. По този метод петролните ресурси са към този момент с съвсем 10 млн. барела над техните осреднени петгодишни равнища.

EIA също по този начин уточни, че американското произвеждане на недопечен нефт е повишено през последната седмица с цели 46 хиляди барела дневно, достигайки 10,59 млн. барела на ден. Това съставлява увеличение на добивите с повече от 25% по отношение на равнищата от средата на 2016-а година, като последните данни на EIA удостоверяват, че Съединени американски щати към този момент задмина трайно Саудитска Арабия, изоставяйки само от Русия, която добива нефт, равняващ се на съвсем 11,0 млн. барела на ден.

Растящото петролопроизводство в Съединени американски щати съставлява единствена спирачка пред едно още по-рязко повишаване на черното злато в международен проект на фона на свиващото се произвеждане при засилващо се ползване. ОПЕК и основни съдружници на картела като Русия не престават да съблюдават съглашението за редуциране на производството с към 1,8 млн. барела дневно. В същото време петролните добиви във Венецуела, която е значим член на ОПЕК, продължава да понижават, като от равнища към 2,5 млн. барела дневно при започване на 2016-а година, те към този момент се свиха към към 1,5 млн. барела предвид на икономическата и политическата рецесия в страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР