Петрич Кале край Аврен Добре запазена средновековна крепост край Аврен

...
Петрич Кале край Аврен Добре запазена средновековна крепост край Аврен
Коментари Харесай

Петрич кале край Аврен има шанс да се превърне във варненския Перперикон

Петрич Кале край Аврен Добре непокътната средновековна цитадела край Аврен е на път да се трансформира в туристическа дестинация от ранга на Перперикон. Това съобщи във варненския ефир на Дарик шефът Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов. 

Става въпрос за крепостта „ Петрич кале ”, която се намира на голяма канара над белославското село Разделна. Тя е една от най-големите антични и средновековни замъци в Източна България, посочи проф. Плетньов.
 проф. Валентин Плетньов
Данни за Петрич кале има още от времето на арабския странник географ Ал Идриси. В изложение на света през 1154 година той разказва крепостта като огромен, прекрасен и богат град.

След няколко десетилетия спиране изследванията на крепостта са били възобновени преди 2 години. При разгребване единствено на каменната маса, без да се засягат земни пластове, се разкриват крепостни стени тук-там високи по 7 метра, в извънредно положително непокътнато положение.
 проф. Валентин Плетньов
Чрез геофизични способи са открити църковни здания. При изследването варненските археолози се натъкнали на единственото непокътнато у нас стълбище, вкопано на близо 20 метра във вътрешността в скалата. То водело към големи водни резервоари с размер над 700 куб. м. вода.  

Крепостта е имала две големи правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга. Те са непокътнати на височина от 7 метра. В друга огромна кула, която е защитавала метода към крепостта, са открити керамика и скотски кости. Поради жегата обаче разкопките са прекратени до есента. Миналата година на „ Петрич кале ” са били открити кръстове, монети и обеци от Средновековието.
 проф. Валентин Плетньов
Като географска среда и разположение Петрич кале наподобява на Перперикон. Ако бъде осветена, крепостта ще може да се вижда от Девня и автомагистрала „ Хемус ”, счита шефът на Варненския исторически музей. Той разкри, че с цел да бъде трансфорат обектът в туристическа атракция, посредством Община Аврен ще се кандидатства за европейско финансиране.

Във Варна постоянно се появят археологически находки. Една от последните, която се появи при градежа на жилищна кооперация на ъгъла на улиците „ Йоан Екзарх ” и „ Граф Игнатиев ”, се оказала част от голям хореум (склад за зърно). Предполага се, че постройката  е била с размери 100 на 25 метра и в нея са били складирани зърнените храни за експорт на античния град.

Заради находките и наставление на Министерство на културата вложителите са трансформирали плана си. Старината ще бъде непокътната и  експонирана по подобаващ метод, с цел да има публичен достъп до нея, без да се влиза в частния парцел, посочи проф. Плетньов.

Музейният шеф увери, че Аладжа манастир е в доста положително положение. Скалният манастир е доста добре укрепен и може умерено да приема гости.  Предстои подсилване и на Римски терми, което няма да се отрази на визитите на туристическия обект.

Целият диалог с Валентин Плетньов е в прикаченото аудио.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР