Петокнижието представлява една цялост, чието съдържание е маркирано от две

...
Петокнижието представлява една цялост, чието съдържание е маркирано от две
Коментари Харесай

Излиза първо печатно издание на Петокнижието

Петокнижието съставлява една целокупност, чието наличие е маркирано от две обилни събития: сътворението на света, човешкия жанр и определения народ (Битие) и подготовката за влизане в Ханаан (Обетованата земя) (в края на Второзаконие). През този интервал стават централните събития в античната еврейска история: евреите заобикалят от египетско иго, Господ избира своя народ и му дава обещание свещената земя, Мойсей подписва съюз (завет) с Яхве, оформя се законът на евреите, евреите пътуват през пустинята.
В Петокнижието се утвърждават основите на целия Стар завет. Ключовите моменти са показани като божие начинание: божиите каузи ловко демонстрират на израилтяните, че Бог е популярен, всемогъщ и добър. От неговите каузи в Библията се акцентират изключително освобождението на израилтяните от Египет (Изход) и влизането им в Ханаан (Исус Навиев). С течение на времето тези събития, възприемани като необикновен Божи подарък, ще станат знак на окончателното освобождение и избавление. От това личи същинският темперамент и литературният тип на Петокнижието: религиозна история.
Историята на определения народ стартира с изхода от Египет и сключването на Завета на Синай (около 1250 пр.н.е.). С появяването на национално схващане у израилтяните стартира и основаването на Библията в по-широк смисъл. Онова, което е писано в Библията за по-ранни събития и мислите, които се приписват на предходни епохи, се смятат за записани от евреите предания и мъдрости на изтъкнати персони от еврейската античност. Сред тях се откроява Мойсей, уредник на религията на израилтяните, техен пръв лидер и законодател.
Според религиозната традиция на юдаизма и християнството, Петокнижието е основано от Моисей, когато той записва думите на Бог на планината Синай. Според преобладаващото през днешния ден научно мнение, то е формирано по време на Вавилонския плен (VI век прочие Хр.) на основата на по-ранни текстове. В началото на V век прочие Хр. то за пръв път е пренесено от книжника Ездра от Вавилон в Юдея, където в средата на същото столетие е закрепена и неговата модерна редакция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР