Петокласник от столичното 35-то училище подаде жалба до Държавната агенция

...
Петокласник от столичното 35-то училище подаде жалба до Държавната агенция
Коментари Харесай

Петокласник подаде жалба срещу тежките ученически раници

Петокласник от столичното 35-то учебно заведение подаде тъжба до Държавната организация за протекция на детето поради тежката раница, която е принудена да носиш всеки ден, заяви Би Ти Ви.

Теодора Божкова претеглила, дружно с майка си, раницата, с която върви на учебно заведение. Установили, че чантата тежи над 8 кг, което е повече от една пета от тежестта на ученичката.

" В класа се шегувахме, че ще се оплачем и аз си помислих за какво пък да не го направя в действителност ", споделя Теодора Божкова. Тя изясни, че намерила името на шефа на организацията (Офелия Кънева - бел.ред.) в интернет, събрала подписите на съучениците си и внесла жалбата, без да желае помощ от родителите си.

 Жалбата на Теодора Божилова. Снимката е скрийншот от репортаж на Би Ти Ви.
© Дневник

Жалбата на Теодора Божилова. Снимката е скрийншот от репортаж на Би Ти Ви.

Проблемът с тежките учебни чанти съществува в България от години и не получава решение, макар периодическите начинания на неправителствени организации и родители.

В момента у нас няма нормативи, които да дефинират тежестта на ученическата чанта. Министерството на образованието и районните ръководства могат единствено да дават наставления и рекомендации и да наблюдават дали децата носят непотребни учебници и пособия в чантите си, само че няма никакви наказания за никого, в случай че раницата е над предложената норма от 10 - 15% от тежестта на детето. По мнение на здравни експерти превишаването на тежестта на чантите е една от главните аргументи за гръбначни изкривявания при учениците.

Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов предложи на родителите на най-малките възпитаници да купуват леки раници на колелца и да оставят всички вероятни пособия в учебно заведение, до момента в който бъдат въведени всеобщо електронните учебници, които ще облекчат тежестта на ученическите раници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР