Петнадесетото издание на фестивала за ново игрално и документално кино

...
Петнадесетото издание на фестивала за ново игрално и документално кино
Коментари Харесай

Режисьорките от Иран са на фокус в MENAR 2023

Петнадесетото издание на фестивала за ново игрално и писмено кино от Северна Африка, Близкия изток и Средна Азия MENAR стартира на 16 януари.

За първи път фестивалът ще открие с български филм: документалният " Духът на Шехерезада " на Катерина Борисова, която споделя за живота на разнообразни хора от Близкия изток, които живеят в България и са отдадени на изкуството.
" Духът на Шехерезада " на Катерина Борисова
По традиция в програмата на MENAR, проведен от съдружие " Позор ", солидно наличие имат иранските филми. Тази година не е изключение, само че в този момент по-голямо внимание ще има върху дамите режисьори от страната, която през 2022-а беше, почнала със гибелта на 22-годишната Махса Амини. Случилото се още веднъж изведе на напред във времето тематиките за правата на дамите, кюрдистанското население и контрола на ислямския режим, като този път митингите получиха и доста по-голямо интернационално внимание.

Вътрешните политически и обществени проблеми постоянно са имали наличие в иранското кино макар цензурата и сложното разпространяване. MENAR ще покаже " 19 " , филм за живееща в уединение художничка, режисиран от Маниже Хекмат - едно от най-големите имена в актуалното иранско кино; " Като слънцето и луната " на Сетаре Ескандари споделя история за жена, която дава обет за безмълвие след гибелта на брачна половинка си; " Домино " на Лале Барзегар е отдаден на публичното отрицание към развода.
Реклама
В този панел е и " Баща под въпрос " на Сепиде Мирхосейни. Тя споделя основаната на същински случай история на трансмъж, който крие от щерка си предишното си и поддържа визията, че майката е умряла, а той е елементарен татко и вдовец. Светът им стартира да се пропуква, когато биологичният татко се появява още веднъж в живота на двамата.

Извън този сегмент от програмата има още няколко забавни заглавия от Иран. Две от най-големите звезди на иранското кино (Шахаб Хосейни и Париназ Изадяр) се събират в акомодацията на пиесата на Ерик-Еманюел Шмит " Между тоя и оня свят " . Заглавия от Иран преобладават и двете късометражни панорами - " Различните " и " Неудобните ".
" Баща под въпрос " на Сепиде Мирхосейни
В програмата са още филми като турските " Школа за келеши " , отличен на " Берлинале ", и " Кодокуши " , показван и награден у нас предходната година на Международния документален Родопи филм фест в Смолян, азербайджанския " Олимпия " с Илгар Сулейманов, бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 година, а в този момент преподавател в родния си град, " Средиземноморска тресчица " на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с премията за сюжет в Кан.

Сред съпътстващите събития е диалог с обиколилия Африка и Близкия изток фотограф Делян Тодоров и еднократна прожекция на френско-мадагаскарски документален филм за метода, по който локалните опазват естествените дадености на острова ( " Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби " на 21 януари в Дом на киното).
Реклама
Цялата стратегия е на, а прожекциите са в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино " Влайкова ". Фестивалът продължава до 29 януари. Част от програмата ще може да бъде гледана онлайн в Neterra.TV до 5 февруари.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР