Петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова мечтае да спечели

...
Петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова мечтае да спечели
Коментари Харесай

Мария Оряшкова мечтае за олимпийска титла в борбата

Петкратната международна шампионка по самбо Мария Оряшкова мечтае да завоюва олимпийска купа по битка. В последните години Оряшкова сполучливо се състезава и в двата спорта, само че както е известно самбото не е олимпийска дисциплинираност.

" Мечтата ми е орден от олимпиадата. Разбира се, че желая златен, само че в случай че съм на почетната стълбичка също ще бъда щастлива. Олимпийските игри са ми фантазия. Това е нещо действително. Ако не беше по този начин, нямаше да се захвана ", сподели деветкратната европейска шампионка по самбо, която беше наградена за състезател номер 1 на месец ноември.

През ноември Оряшкова завоюва петата си международна купа по самбо. Тя съобщи, че през 2020 година ще се концентрира върху битката и напълно ще се приготвя с националния тим. Състезателката към този момент взе участие на едно съревнование от началото на годината и завоюва първия си орден на интернационалния тепих в битката. Тя взе бронз при 76-килограмовите на мощния шампионат " Яшар Догу " в Истанбул.

" Беше доста мощен шампионат. Загубих от международната шампионка Ясемин Адар. Домакините имаха по 4-5 състезатели във всяка категория. Предстоят ми още огромни надпревари. 2020-а е олимпийска година и стартира с хъс на всички спортисти, има огромно напрежение, тъй като при множеството състезатели е като на живот и гибел ", сподели още Оряшкова.

След няколко дни тя ще взе участие на държавното състезание по битка, а по-късно й предстоят европейско състезание, шампионат " Дан Колов-Никола Петров " и доста други надпревари.
Оряшкова завоюва и премията " Златен пояс " на Националната асоциация на бойните спортове за 2019 година. Тя заслужи наградата " Ярка победа " за триумфа й на финала на международното състезание по самбо, където се наложи над японката Риу Такахаши с 2:1 точки.

Националната асоциация на бойните спортове за втора поредна година връчи петте си награди " Златен пояс ". Останалите четирима отличени са: за най-хубав състезател Кристиян Дойчев, европейски първенец и международен вицешампион по карате киокушин; за най-хубава спортистка Албена Ситнилска, международна и европейска шампионка по таекуондо ITF и по кикбокс; за треньор на годината Радослав Пенов, шотокан карате-до и за " Вярност в традициите " Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската федерация по ушу.

Националната асоциация на бойните спортове сплотява 12 типа спорт, в нея членуват 476 клуба от цялата страна и над 40 хиляди спортисти. Само за 2019 година състезателите на асоциацията са спечелили 314 медала единствено от европейски и международни шампионати във всички възрастови групи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР