Петкова и работодатели обсъждат енергийните приоритети на европредседателството ни Газовата

...
Петкова и работодатели обсъждат енергийните приоритети на европредседателството ни Газовата
Коментари Харесай

Хъбът Балкан сред приоритетите на европредседателството ни


Петкова и работодатели разискват енергийните цели на европредседателството ни

Газовата съгласуваност на Балканите, построяването на газовия хъб " Балкан " край Варна и довеждане докрай на енергийния пакет със законодателни ограничения за действието на Единния европейски енергиен съюз са значимите цели, по които българското държавно управление ще работи в границите на председателството на Съвета на Европа в първата половина на 2018 година

Това е декларирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с работодателските организации и енергийни компании, на която ги е срещнала с целите по време на председателството ни.

Друг приоритет ще е създаването на модела за районния електроенергиен пазар, показала Петкова, отчитайки, че България е една от последните страни в Европейски Съюз, която не е либерализирала изцяло своя пазар. Завършването на процеса, който продължава от години, ще е измежду акцентите по време на председателството, оповестила министърката.

" Българската страна ще работи интензивно за ефикасното действие на Енергийния съюз, при отстояване на националните ползи. Ще насочим напъните си за довеждане докрай на междусистемната съгласуваност на Западните Балкани, с цел да подсигуряваме сигурността на енергийните доставки в района “, декларирала Петкова, представена от пресцентъра на енергийното ведомство.

Завършване на енергийния пакет със законодателни и незаконодателни оферти " Чиста сила за всички европейци “, ще е друга цел на европредседателството ни. Страната ни ангажирано ще търси прогрес в полемиките на равнище Европейски Съюз посредством постигането на баланс в ползите на страните членки и намирането на компромисни решения.

По време на председателството ще се сложи и тематиката за реализирането на поетапен и стопански аргументиран преход към ниско-въглеродна енергетика и повишение на енергийната успеваемост, допълват от ведомството.

Националната енергийна камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската минно-геоложка камара изразили поддръжка по изложените цели и декларирали подготвеност за взаимна работа с Министерството на енергетиката по организацията на взаимни събития в границите на председателството.

До края на седмицата предстоят срещи с представители на браншови организации, синдикати, академична общественост и неправителствени организации, на които ще бъдат показани целите в енергийния бранш по време на българското председателство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР