Петко Златев е роден на 2 ноември 1883 г. в

...
Петко Златев е роден на 2 ноември 1883 г. в
Коментари Харесай

Съставено е петдесет и първото правителство на България, начело с Петко Златев

Петко Златев е роден на 2 ноември 1883 година в гр. Елена. Завършва Военното учебно заведение в София през 1903 година, служи в кавалерията. Участва в Балканските войни и в Първата международна война. След войните командва поредно няколко конни полка, а от 1928 до 1934 година е контрольор на конницата.
През 1925 година Златев е измежду ранените в проведения от комунистите атентат в църквата „ Света Неделя “. По-късно през същата година е изпратен в Пиринско като представител на щаба на армията по време на Петричкия случай. През април 1926 година е командирован за шест месеца в Париж, дружно със своя съвипускник Дамян Велчев.
 В Италия публично са позволени абортите В Италия публично са позволени абортите
Когато е позволен от закона, абортът в развитите страни е измежду най-безопасните медицински процедури. Съвременните способи за провокиран...
Като един от ръководителите на Военния съюз взе участие в Деветнадесетомайския прелом (1934) и е назначен за боен министър. През есента на 1934 година в ръководещите среди и Военния съюз се оформят две обособени крила – промонархическо, отпред с Пенчо Златев, и прорепубликанско, водено от Дамян Велчев. През октомври министър-председателят Кимон Георгиев се пробва да в профил Златев от управлението на военното министерство, заменяйки го с Велчев, само че управлението на Военния съюз се опълчва. На конгреса на Военния съюз през ноември Дамян Велчев остава в изолираност, като организацията отхвърля огромна част от политиката на кабинета.
На 21 януари 1935 година Централното ръководство на Военния съюз преглежда активността на държавното управление и е взето решение част от политическите лица в кабинета, основно от „ Звено “, да бъдат сменени с военни. На идващия ден Кимон Георгиев подава оставката на държавното управление и е назначен нов кабинет отпред с Пенчо Златев.
На 18 април група политици, подлагали на критика държавното управление, измежду които и някогашните министър председатели Кимон Георгиев и Александър Цанков, са интернирани на остров Света Анастасия. В знак на митинг министрите Янаки Моллов, Любен Диков и Коста Батолов подават оставка, управлението на Военния съюз е отстранено от държавното управление и е формиран нов кабинет отпред с Андрей Тошев. Златев минава в запаса и се отдръпва от политическия живот.
Пенчо Златев умира на 24 юли 1948 година в София.
 Роден е художникът Асен Василев Роден е художникът Асен Василев
Проф. Асен Николов Василев е резбар, национален художник и учител в Националната художествена академия в София. Роден на 18 януари...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР