Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 г. в

...
Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 г. в
Коментари Харесай

Роден е Петко Стайнов, български композитор

Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896 година в гр. Казанлък в фамилията на индустриалеца Грую Петков Стайнов и Анка Стайнова. Там изживява ранните си детски години, дружно с двамата си по-малки братя Захари и Стоян и най-малката сестра Пенка. Летата прекарва в чифлика на дядо си в с. Овощник.
На 11-годишна възраст изгубва изцяло зрението си, вследствие пострадване на едното око, довело до утежняване и на другото. Постъпва в новооткрития през 1905 година Институт за слепи в София. Учи флейта в Института при Димитър Хаджигеоргиев и Никола Стефанов, – цигулка при Швертнер и естетика при Краус, стартира да учи пиано при Мила Бъчварова. Учи пиано и при Андрей Стоянов и взе участие ефективно в хора и оркестъра на Института под управлението на Михаил Шекерджиев и Никола Стефанов.
 Роден е Сеишу Ханаока, японски доктор Роден е Сеишу Ханаока, японски доктор
Сеишу Ханаока е японски доктор, направил първата в света сполучлива интервенция на рак на гърдата с обща анестезия. Роден е като Ханаока Умпеи н...
Завършва Института за слепи в София (1915), където музикалната му заложба се демонстрира за първи път. Тогава прави първите си композиционни опити.
През 1920 година отпътува за Германия и в продължение на една година посещава частен музикален колеж в Брауншвайг. През 1923 година приключва Дрезденската консерватория с две специалности: комбинация и пиано. Завръща се в Казанлък през 1924 година и основава първата си забележителна творба – симфоничната сюита Тракийски танци в три елементи (1925), след това допълнена с още една част – „ Мечкарско “ (1926). От идната година се мести да живее в София и стартира да преподава пиано в Института за слепи.
Петко Стайнов води необятна музикално-обществена активност като ръководител на Съюза на националните хорове в България (Български певчески съюз) и на Дружеството на българските композитори „ Съвременна музика “ (1933 – 1944). В интервала 1941 – 1944 е шеф на Народната опера.
Избран е за постоянен член (академик) на Българска академия на науките през 1941 година, а от 1948 година управлява новосъздадения Институт за музика с музей при Българска академия на науките (по-късно Институт за музикознание). Тази служба той заема до гибелта си. През 1969 година е почетен със званието „ Почетен жител на Стара Загора “ във връзка 20 години от основаване на Детския внушителен хор.
 Роден е Петър Чолов Роден е Петър Чолов
Петър Чолов е роден на 28 ноември 1923 година в с. Умаревци, Ловешко. През 1943 година приключва Народна мъжка гимназия „ Цар Борис III&ldq...
Умира на 25 юни 1977 година в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР