Петко Дечев. Снимка: Наталия Сидоренко Кратък документален пусна младият бургаски артист

...
Петко Дечев. Снимка: Наталия Сидоренко
Кратък документален пусна младият бургаски артист
Коментари Харесай

Млад режисьор създаде документален филм за големия тополовградски художник Петко Дечев

Петко Дечев. Снимка: Наталия Сидоренко

Кратък документален пусна младият бургаски актьор Наталия Сидоренко . Тя е единствено на 21 години, само че се занимава интензивно с постановка, снимка, операторско майсторство и видеомонтаж, като има няколко сполучливи плана зад тила си . Видеото с Петко Дечев е снимано през лятото на 2021 година, когато Наталия е гостувала на фамилията му в Тополовград . За страдание няколко месеца по-късно художникът си отива от този свят .

„ Беше непринудено и доброволно изявление – седнахме в ателието и просто слушахме по какъв начин ни споделя историите си. Останалите фрагменти насъбрах през идващите ни дни там “ , показа Наталия пред Искра.бг.

Картина на Петко Дечев. Снимка: Фейсбук

За страдание заради поради механически проблеми част от фрагментите след това са окончателно изгубени , а филмът е съединен с дребното избавени с доста старания аудио и видеоматериали. Самият художник по този начин и не доживява да види крайния резултат , само че той остава като безценен спомен за неговите родственици, близки и всички фенове на творчеството му.

Петко Дечев е роден в село Голям Манастир и още като възпитаник демонстрира интерес към рисуването , което след това се трансформира в неговото предопределение до края на живота му. Кара казармата си във Враца, където се среща със своята брачна половинка . По-късно двамата се реалокират за непрекъснато в Тополовград.

„ Явно тя е била отредена да бъде моя приятелка до края на живота ми. Радвам се, че попаднах на същински човек като нея. Много строга, доста обективна и доста работлива “ , споделя Петко Дечев във видеото.

Петко Дечев със своя правнук. Снимка: Фейсбук

Художникът дефинира себе си като благополучен човек , а за най-голяма наслада му носят децата, внуците му и правнукът му. Най-добре се усеща в своето ателие , където може да стои с часове и да съзерцава картините.

„ Дори на тази възраст не мога да не съм в ателието и да рисувам. Не всеки човек може да основава лирика, да рисува картини, да пее. Ако спреш да работиш, в случай че мързелът надделее над гения ти, всичко отива в давност. Изкуството е една ежедневна работа “ , споделя Петко Дечев.

Ателието на Петко Дечев. Снимка: Фейсбук

През дългата си креативна кариера той рисува главно пейзажи, портрети по поръчка , надписва погребални кръстове, прави рекламни буквички за магазини и други. Няколко месеца след гибелта му в Малкия салон на Читалище „ Св. св. Кирил и Методий “-1894″ в Тополовград е открита галерия в негова памет . На нея са показани 40 картини от другите му креативен интервали и е посетена от стотици поданици на града.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР