Петиция за превръщането на столицата в място, подходящо за здравословен

...
Петиция за превръщането на столицата в място, подходящо за здравословен
Коментари Харесай

Лекари връчват петиция на новия кмет на София с искане за чист въздух в града

Петиция за превръщането на столицата в място, уместно за здравословен живот и  обезпечаване на чист въздух за всички, ще бъде връчена на новоизбрания кмет на София, незабавно откакто той встъпи в служба.

Документът е квалифициран от сдружение  " Въздух за здраве ", лекари и студентите по медицина, обединени зад задачата да работят за реализиране на по-благоприятна среда за живот на хората. Медиците  алармират, че в резултат на мощно нечистия въздух в София всяка година умират сред 800 и 900 души.

Столицата е с най-високи равнища на фини прахови частици (ФПЧ) спрямо другите европейски столици, а въздухът е нездравословен за здравето, сочат данните от Световната здравна организация (СЗО). През зимните месеци пределно допустимите европейски правила на ФПЧ се надвишават 10 пъти, а равнищата на азотен диоксид целогодишно са обезпокоително високи. Само преди дни Европейският парламент дефинитивно одобри изменение на законодателството за качеството на въздуха. По този метод стандартите за качество на въздуха в Европейски Съюз се привеждат в сходство с научнобазираните насоки на СЗО, с което се определя по-строги граници и пределни стойности до 2035 година за редица замърсители, в това число прахови частици (PM2.5, PM10), азотен диоксид, серен диоксид и озон.

Краткосрочната и дълготрайна експозиция на замърсителите, както и редица други съпътстващи фактори от околната среда, водят до редица сърдечносъдови болести, инсулт, ХОББ, рак на белия дроб, астма, понижена белодробна функционалност, влияе отрицателно върху развиващия се мозък и централната нервна система, покачва риска от прибързано раждане, понижено тегло при раждането, развиване на редица болести в по-късен стадий от живота на децата и други

За да слагат остро въпроса медиците от лекарската мрежа „ Въздух за здраве “ подчертават, че столицата има потребност от неотложна смяна, която да докара до градска промяна, а в центъра й да бъде сложено здравето на хората.
Затова те упорстват за бързи промени и обезпечаване на: 
Добре развита градска мрежа с чист, наличен, комфортен и екологичен публичен транспорт; Свързани и безвредни велоалеи; Възможности за комфортно и безвредно напредване пеш; Повече зелени пространства и места за спорт и отдих навън и прекратяване на несъразмерното застрояване; Централна част с нискоемисионни зони; Редовно измиване на града; Ограничаване на автомобилното придвижване към учебни заведения и детски градини; Мерки за ограничение на автомобилния трафик; Спазване на условията за разчистване на строителните площадки и ограниченията за попречване на замърсяването; Осигуряване на достъп до чисти битови енергийни решения за хората; Регламентиране на паркирането в кварталите и премахването  на „ калните площи “; Подобряване на системите за сметосъбиране и поощряване на разделното събиране на отпадъци; Мерки за понижаване на генерираните от трафика звук и трептения и разпространяването им; Стимули и специфични ограничения за маргинализираните групи; Отворен разговор с неправителствения бранш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР