Петимата задържани в началото на януари свидетели по Делото КТБ“

...
Петимата задържани в началото на януари свидетели по Делото КТБ“
Коментари Харесай

Спецсъдът остави в ареста 5 свидетели по „Делото КТБ“

Петимата арестувани при започване на януари очевидци по „ Делото КТБ “ остават в ареста с обвинявания за пране на пари. Това реши профилираният углавен съд и дефинира последващо съвещание по обжалването на това решение за 28 март. Защита, в която се включи и юрист Татяна Дончева, разгласи, че прокуратурата, за 57 дни, е работила самичък 35 минути. В правосъдната зала всички се питаха за какво Бисер Лазов не е измежду обвинените, откакто за следващ път самичък е направил самопризнания за персоналното си присъединяване в закононарушения.
Съдия Мариета Неделчева от профилирания углавен съд остави в ареста арестуваните на 10 януари 2019 година петима души, които са с повдигнати обвинявания за пране на пари по предписание на Цветан Василев и ръководеното от него ОПГ. Тя отхвърли да одобри правосъдно -почеркова експертиза на подписите на обвинените, която потвърждава, че те не положени през 2013 година върху инкриминираните ордери, които са показани от Лазов като доказателство по дeлото.

Припомняме, петимата арестувани - Иван Стойков – настоящ изпълнителен шеф " Фина Це " АД, Никола Киров - финансов шеф " Дунарит ", Васил Шуманов - охранител в " Литекс секюрити ", Венцислав Тодоров -шофьор в „ Дунарит “ и Красимир Зарев - сега незает, попаднаха в ареста, откакто главният очевидец по „ Делото КТБ “ Бисер Лазов даде нови показания и нови доказателства при започване на тази година по разследване почнало през 2015 година. Първоначално той твърди, че нищо сне си спомня по тематиката, само че в този момент ненадейно споделя с детайлности какво тъкмо е направил.

Днес се оказа, че прокуратурата няма нови доказателства, а бранителите изиска смяна на мярката за неотклонение на арестуваните, тъй като от януари до в този момент, прокуратурата е направила единствено две процесуално-следствени дейности, които са й лишили 35 минути. Едно от тези дейности е било да се почете настояването на отбраната и да се назначи петорна експертиза на петте касови ордери. Именно поради това през днешния ден оригиналите на ордерите още веднъж не бяха показани в съда.

В правосъдната зала прочувствени реакция от всички провокира юрист Татяна Дончева, която в качеството си на бранител на финансовия шеф на „ Дунарит “ Никола Киров, напомни даже следствието за поръчано ликвидиране на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

По думите й във всяко едно дело, обвързвано по някакъв метод с „ Делото КТБ “, нито прокурорите, нито съдиите ще излязат „ сухи “ от системата. „ С „ Делото КТБ “ и метода по който то е конструирано - че Цветан Василев е ограбил личната си банка и всички са знаели за това, ще стигнем и до кварталната бакалница на Василеви “, съобщи Дончева. Причината, съгласно нея е, че сходни описи, какъвто е прибавен като доказателство от прокуратурата, могат да бъдат натикани в ръцете на всеки арбитър и прокурор.

Адвокат Дончева се обърна непосредствено към прокурорите в залата – Милева и Вълчев, като ги попита за какво не са написали в диспозитива на обвиняването от кого е получено имуществото, което се твърди, че е обещано на обвинените, тъй като Цветан Василев не попада на никое място, а се твърди, че от него произлиза всичко. Освен това прокуратурата не е изяснила какво значи „ по предписание на ОПГ “, тъй като няма изясненост какво е поръчано в същина и въобще няма структура за пране на пари. „ Какво смятате, че се прикрива в разказчето на Бисер Лазов и за какво той не е обвинен? “, попита Дончева. Тя удостовери, че показанията на Лазов по това дело са копи –пейст от разказите му по „ Делото КТБ “.

Дончева изясни още, че в показаните по делото информации, от така наречен „ касата на Цветан Василев “, няма никакви данни за въпросните средства, нито че са получени от петимата обвинени, макар, че те са извънредно подробни и включват и даже каква сума е платена за тонер на принетер в този ден. „ Извинете, само че има ли формулировка какво значи „ каса на Цветан Василев? “, попита тя.

Защитата зададе и още един въпрос – за какво откакто в едно от сдруженията – „ Булит 2007 “ парите за погасяване на заемите му идват от офшорна компания и произхода е прикрит, на някой ще му притрябва въобще да пере пари и да крие суми с сходни ордери, посредством тези петима души. „ Когато се фабрикуват свидетелски показания би трябвало меродавност на историята “, сподели още Дончева по отношение на разминаването на счетоводните документи и разказите на очевидците.

Тя обърна внимание и на още нещо от свидетелските показания на Бисер Лазов. Той твърди, че до момента в който давал парите в хартиени торбички на хората, в стаята му е имало други срещи, които се е налагало да прекъсва и да моли хората да излязат, до момента в който се вижда с обвинените. Дончева уточни, че от подробната и доста точно водена книга на защитата, в която има записани часове на влизане и излизане на всеки, излиза наяве че Лазов е имал среща със следните лица: известният хирург Бусарски, Ричард Клай, Траян Каршутски, Вероника Лазова, Петьо Блъсков, Никола Анев и Калин Георгиев - основен секретар на Министерство на вътрешните работи. „ Дали Лазов е помолил проф. Бусарски или Калин Георгиев да излязат за малко да подаде едни чантички с пари? “, запита риторично Дончева.

Тя обърна внимание и на това, че в същия ден нейният клиент – финансовия шеф на „ Дунарит “ е имал среща с консултативния съвет за „ Авионамс “, в който влизат няколко генерали и някогашния боен министър Бойко Ноев. „ Как си представяте, че Никола Кирова притичва до Бисер Лазов да вземе хартиена торбичка с пари, с цел да пере пари на Цветан Василев, тъкмо в този миг “, беше идващия въпрос на Дончева.

В умозаключение тя изрази терзание, че е допустимо прокурорите да се окажат с обвиняване за закононарушение по работа поради скалъпените доказателства. Липсата на сюжет и натиканите по този метод доказателства са причина да се случват както правосъдни неточности, по този начин и репресии, сподели още юрист Дончева.

Във вторник, 26 март, има следващо съвещание по „ Делото КТБ “ в което е свикан главният очевидец Бисер Лазов. Два дни по-късно, на 28 март, съдът още веднъж ще взема решение дали петимата арестувани, които също са очевидци по това дело ще останат в ареста.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР