Петима музиканти със силно присъствие на европейската сцена откриват 18-ото

...
Петима музиканти със силно присъствие на европейската сцена откриват 18-ото
Коментари Харесай

Екстремният пианист Кай Шумахер утре във Варна за съвместен концерт с виртуозните саксофонисти от квартет Сигнум

 Петима музиканти със мощно наличие на европейската сцена откриват 18-ото издание на Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 22 септември, сряда, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, заяви за Varna24.bg  Нина Локмаджиева. Заедно с харизматичната четворка на саксофонистите от “Сигнум " варненската аудитория ще срещне още един незабравим актьор - пианиста Кай Шумахер от Германия. Музикантите са обединени в премиерния план “Goldberg nights ", въодушевен от " Голдберг вариации " на Йохан Себастиан Бах, който миксира в един въздействащ театър мистични и носталгични тълкувания на тематиката за нощта.

Кай Шумахер е екстраординерен пианист и приет композитор експериментатор, който се включва в плана на саксофонистите със своя творба и с персоналното си театрално присъединяване. За него рецензията написа, че се наслаждава  от пресичането  на границите сред класическата и известна музика, като в същото време заобикаля изтърканото факсимиле " кросоувър “. Кай учи в фамозния Folkwang University в Есен при проф. Тил Енгел. От 2009 година той непрестанно опитва и комбинира видимо несъвместими детайли и реализира изненадващи резултати. Неговите солови осъществявания са акт на чиста музикална и стилистична  алхимия, поднасящи опияняващ микс от дадаизъм и танцувалност, авангард и поп просвета, а от време на време всичко това едновременно.

Когато не е зает с провокациите на избран род, репертоарът на Кай Шумахер се концентрира върху американската клавирна музика от ХХ и XXI век. Дебютният му запис на монументалното произведение на Фредерик Ржевски " Обединените хора в никакъв случай няма да бъдат победени “ (2009) е акламиран от списание Fono Forum като " пианистична сензация “ и определен за CD на месеца. Във втория си албум, " Transcriptions “ (2012), той самоуверено се обръща към музикалните герои от своята младост - Rage Against the Machine, Nirvana, Slayer и други - ремиксирайки ги и преобразявайки концертния роял в звуково страшилище, побрано в четири квадратни метра, в машинален инструмент за звукови резултати, в комплект от готови перкусии. Третият албум " Безсъние “ (2015) е историята на една нощна авантюра, по едно и също време успокояваща и притеснителна. Това са пет неспокойни " нощни химна ", характеризиращи творбите на петима американски композитори, написани през последните 80 години. В албума " Beauty in simplicity “ (2017) Кай Шумахер комбинира истински композиции за пиано със свои лични аранжименти за " квалифицирано пиано “, с цел да сътвори повтарящ се сет сред медитация и маниакалност. Включвайки произведения от три века - от Ерик Сати през Стив Райх до Moderat Minimal Music, той среща пионерите в класиката с Ambient, Techno и Post-Rock. " Rausch " (2019) е първият албум на Кай с напълно лични композиции. В него Шумахер се въздържа от потребление на спомагателни звуци, в действителност електрониката липсва напълно. Вместо това той употребява своя лична форма на " квалифицирано пиано “, манипулирайки механизма и струните на инструмента, с цел да получи необикновен набор от звуци. Кай Шумахер работи и като продуцент, постоянно се изявява и като солист на разнообразни оркестри в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Преди да тръгне за България, Кай Шумахер разкри пред Нина Локмаджиева от кое място черпи хрумвания за своя ексцентричен метод към пианото:

Вие миксирате класическата музика с шлагерите на ХХ век. Това ли е директният път към сърцата на публиката от ХХI век?

Всъщност не бих ги нарекъл " шлагери ". Това е музиката, която ми е повлияла в предишното или към момента ми въздейства през днешния ден. И това постоянно не е музиката, която заема предните места в мейнстрийма. Като музикант общо взето не ме интересува дали е рок, техно, минимализъм или класика. Не става въпрос за жанрове, а за прочувствен метод, който мога да намеря в доста разнообразни музикални стилове.

Прословуто е Вашето квалифицирано пиано - разкажете ни в какво превръщате нормалния концертен роял и какво постигате с тази трансформация?

Rausch! Rausch на немски може да значи доста разнообразни неща като замайване, делириум или неспокойствие. Това, което желая да основа, е положение на чувствено обилие. Oбичам да играя с акустичното усещане на публиката. Много хора са изцяло сюрпризирани, че всички тези разнообразни звуци идват от вътрешността на пианото, само че в действителност това не е нищо ново. Джон Кейдж сложи винтове и гумички сред струните още преди 70 години, с цел да промени звука на пиано. Това, което върша, е да третирам рояла като един тип синтезатор, тъй че да имам обособени елементи на клавиатурата със лично характерно звучене, което съм подготвил. Например едната ръка свири " барабани " и " синтетичен бас ", до момента в който другата ръка извършва някои перкусионни акомпанименти и мелодични линии. Това, което се получава в последна сметка, е много близо до визията ми за акустично техно.

Във Варна, на Европейския музикален фестивал ще чуем и ваша авторска музика. Черпите ли за нея ентусиазъм от минали времена?

Разбира се, аз съм въодушевен от огромните майстори от предишното, а също и от сегашното! Ако би трябвало да отбележа крайъгълните камъни, сред които се развива моята лична музика, бих споделил, че това е странна комбинация сред Ерик Сати, Стив Райх, техно жанр и построк, само че с нотка потиснатост.

Имате особено отношение към музиката на Америка и към рока. Как минава тяхната сила във вашите произведения?

Според мен доста американски композитори на модерна класическа музика имат по-широк мироглед от европейските си сътрудници. Може би тъй като блусът, джазът и по-късно рок музиката постоянно са били част от тяхната музикална традиция. Очарован съм от грубостта и дързостта на композитори като Джордж Ентайл или Хенри Коуел, които изпреварват своето време през 1920-те години. Да не забравяме Джордж Гершуин, който е изобретил трети поток отвън класическата и известната музика. След това имаме Джон Кейдж, който предефинира цялата идея за музика, която композиторите на минимализма като Стив Райх или Филип Глас вършат по друг метод, като трансформират музиката в трансцендентно прекарване. Мисля, че това е в действителност пънк отношение и откровено ми се желае да запазя малко от него в музиката си.

Началото на концерта на квартет “Сигнум " и Кай Шумахер е в 19:00 на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от “Елит проджектс мениджмънт " и се осъществя с финансовата поддръжка на фонд “Култура " на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР