Петима министри от кабинета в оставка ще участват в редовния

...
Петима министри от кабинета в оставка ще участват в редовния
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Депутатите обсъждат промените в Закона за изменението на климата

Петима министри от кабинета в оставка ще вземат участие в постоянния парламентарен надзор през днешния ден - министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на опазването на здравето Христо Хинков и министърът на защитата Тодор Тагарев.

В програмата за работа на Народното събрание е също по този начин второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничение изменението на климата. В българското законодателство да бъде избран народен способен орган по действието на европейски Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите (МКВЕГ), плануват признатите на първо четене промени в закона на 21 февруари тази година. Внесени са от Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова – " Продължаваме промяната-Демократична България ". Предлага се националният способен орган да е изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по околната среда.

В претекстовете е посочено, че с Регламент (ЕС) 2023/956 на Европейския парламент и на Съвета от 10 май 2023 година се вкарва европейски Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите. Той планува въглеродна такса на границата на вноса на избрани артикули от трети страни - стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на документи за излъчвания. Митническите органи не следва да позволяват импорт на артикули от лица, които не са утвърдени декларатори по МКВЕГ, пишат вносителите. Механизмът се основава на система за обявление, при която утвърден декларатор, подава годишно декларация за съпътстващите излъчвания на стоките, внасяни на митническата територия на Съюза, и връща съответстващи на тези декларирани и верифицирани излъчвания брой документи.

Програмата за работа включва още годишните доклади за активността на Съвета за електронни медии и на Комисията за отбрана на персоналните данни за 2022 година, както и отчет за активността на Комисията за енергийно и водно контролиране през 2022 година

Гледайте съвещанието на Народното събрание онлайн тук:




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР