Петима министри от албанската политическа партия Демократичен съюз за интеграция

...
Петима министри от албанската политическа партия Демократичен съюз за интеграция
Коментари Харесай

Петима министри в РСМ подписаха условни оставки, ако опозицията гласува "за" българите в Конституцията

Петима министри от албанската политическа партия " Демократичен съюз за интеграция " (ДСИ) подписаха през днешния ден оставки от министерските си постове. Техните оставки са условни и ще влязат в действие, единствено в случай че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поддържа конституционните промени и българите станат част от Конституцията на Северна Македония.

С писмо те осведомят за желанието си премиера Димитър Ковачевски.

Според него липсват към осем депутати за нужното болшинство за гласоподаване на конституционните промени

„ Ние, министрите и държавните чиновници от редиците на ДСИ, подаваме оставки от длъжностите, които заемаме сега. Оставките, министър-председател, автоматизирано влизат в действие сега, в който опозицията гласоподава измененията в конституцията ”, показват министрите от ДСИ в писмото, изпратено до премиера.

Те прибавят, че сега Северна Македония е в сериозна фаза на „ нашето европейско бъдеще “.

Ако българите бъдат включени в главния закон, ще се организира втората междуправителствена конференция сред София и Скопие

В същото време в Северна Македония процесът на конституционни промени стартира и мина първия филтър в Комисията за конституционни промени в Народното събрание. Сега следва съвещание, което ще изисква 80 депутати, с цел да дадат зелена светлина процесът да продължи. В момента държавното управление не разполага с тази цифра, а през вчерашния ден министърът на външните работи Буяр Османи разкри, че липсват още 8 депутати.

Последната позиция на опозицията е, че няма да поддържат измененията в Конституцията, тъй като те са под " български диктат ".

Първият стадий от дебатите ще бъде за законосъобразността на самодейността

Ако конституционните ремонти не бъдат признати, Северна Македония ще бъде блокирана по пътя към Европейски Съюз, защото няма да може да се организира втората междуправителствена конференция сред Скопие и София, незабавно след приключването на мониторинга от страна на Европейски Съюз, който е към този момент е в ход.

Тази есен ще стане известно дали конституционните ремонти ще минат в Народното събрание, а незабавно по-късно в Северна Македония ще стартира акцията за постоянните президентски и парламентарни избори, които ще се проведат през май идната година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР