Петима мигранти са задържани след кратко преследване край село Ряховците,

...
Петима мигранти са задържани след кратко преследване край село Ряховците,
Коментари Харесай

Петима нелегални мигранти са задържани край Севлиево

Петима мигранти са арестувани след малко гонене край село Ряховците, община Севлиево в събота. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Габрово. 

След 18:50 часа в събота лек автомобил не е спрял на сигнал със стоп-палка, а след ускорение транспортното средство отбило край пътя и лицата в него са побегнали. След гонене органите на Министерство на вътрешните работи са задържали петима мъже, показали се за жители на Кралство Мароко. Петимата мъже са на възраст сред 18 и 42 години, показват от полицията. 

Водачът автомобила и още едно лице са оповестени за търсене, а по случая е формирано досъдебно произвеждане по член 281 от Наказателния кодекс, който планува от една до шест години отнемане от независимост и санкция от три до 10 хиляди лв. за незаконно подкрепяне на чужденец да минава или обитава в страната в нарушаване на закона, допълват от ОДМВР - Габрово.

Директорът на полицията в Габрово, основен комисар Цветомир Цонков съобщи, че през последните три години, на територията на ОДМВР - Габрово е работено по шест случая, при които са открити и арестувани общо 70 нелегално проникнали и пребиваващи на територията на Република България чужденци от афганистански, ирански и сирийски генезис. Някои от групите противозаконни мигранти са открити след подаден сигнал на телефон 112 от жители, а други - при рутинни инспекции, осъществявани от чиновници на полицията.

По думите му при по този начин откритата фактическа конюнктура може да се заключи, че на територията на региона няма одобрен мигрантски поток или съгласуван и ясно самостоятелен маршрут на придвижване. Единствено може да се означи, че през 2021-22 година е бил изменен главният път на мигрантите - не непосредствено на запад през Южна България, а с прекосяване през Стара планина и придвижване през Северна България.

От тогава са и случаите на габровска територия, уточни Цонков. След подхванатите на централно равнище ограничения по създаване на контролно-пропускателни пунктове в проходите на планината, този път е станал по-малко употребен и надлежно случаите са намалели, а съгласно думите на Цонков са спрели и установяванията на мигранти в поверената област.

Комисар Цонков означи, че през миналата 2022 година, на територията на ОДМВР - Габрово не са установявани противозаконни мигранти, което води до наклонност за забележителен спад в каузи на осъществяваните закононарушения от този тип.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР