Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста

...
Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста
Коментари Харесай

Петима осъдени на смърт за убийството на Кашоги

Петима души са наказани на гибел поради убийството на журналиста Джамал Кашоги, заяви прокуратурата на Саудитска Арабия, представена от Агенция Франс Прес.
Държавният прокурор на кралството съобщи, че на гибел да наказани петима души, забъркани в убийството, а още трима души са наказани на общо 24 години затвор.
Известния саудитски проверяващ публицист Кашоги бе погубен в саудитското консулство в Истанбул от екип на саудитски сътрудници. Саудитската прокуратура съобщи, че убийството е плод на „ незаконна интервенция ” и повдигна обвинявания на 11 души, чиито имена не се оповестиха. Експерт на Организация на обединените нации съобщи, че убийството „ несъдебна екзекуция ”
Убийството на журналиста потресе целия свят. Предполага се, че заповедта за неговото очистване е издадена от авторитетния саудитски престолонаследник принц Салман, само че това не може да бъде потвърдено.
Престъплението стана причина за напрежение в така и така комплицираните връзки сред Турция и Саудитска Арабия, които спорят за въздействие в района на Близкия изток. Президентът Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е упорствал интернационалните институции да се намесят, с цел да бъде изяснена истината към това скандално ликвидиране.
Кашоги изчезна на 2 октомври 2018 година при визитата в саудитското генерално консулство в Истанбул. Той бе отишъл там, с цел да получи документи, нужни му за бракоразвод и подписване на брак с туркиня. Турските управляващи разполагаха с данни, че той е бил грубо изтезават в постройката на консулството, а по-късно е бил погубен. Позовавайки са на аудиозаписи турското държавно издание Yeni Safak заяви, че при изтезанията на журналиста са били отрязани пръстите му, а най-после и главата му. На тези записи се позоваха и други медии, само че турските управляващи не ги демонстрираха на необятната общност, напомня БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР