Петима българи са заловени за една от най-големите измами за

...
Петима българи са заловени за една от най-големите измами за
Коментари Харесай

Българи източват помощи във Великобритания

Петима българи са хванати за една от най-големите измами за източване на обществени помощи във Англия. Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са упрекнати в това, че са отправили към 6000 подправени претенции за разпределяне на повсеместен заем за близо 54 млн. паунда.
 
Според Кралската прокуратура на Острова незаконната скица е работила в продължение на четири години и половина, а заграбените пари българите иаползвали, за водят първокласен метод на живот.
 
" Социалната система е направена по метод, по който да оказва помощ на хората. Във Англия всичко става онлайн и по документи. Петимата българи са работили въз основата на подправени или същински самоличности на техни сънародници. Те съумяват да основат доста стройно проведена незаконна скица, която съгласно британската прокуратура, се дължи на мощни връзки с проведената престъпност ", описа в ефира на " Здравей, България " кореспондентът на NOVA във Англия Павлина Трифонова.
 
По нейни думи още през 2020 година е подаден сигнал от страна на финансовите органи във Англия, че групи от страни като България, Полша, Албания и Италия се занимават с източването на обществената система. Но не било елементарно установяването на тяхната идентичност.

Българи точат помощи от Испания

" Става въпрос за десетки българи, които са се възползвали от положителната система на този повсеместен заем. Когато един път бъдеш утвърден, можеш да аплайваш за разнообразни неща - освен за обезщетение за безработица, само че и за обществени заплащания. Може даже да ти платят наема, в случай че докажеш, че не можеш да се справяш самичък. Тези наши сънародници са съумели да вземат данни от други лица и да аплайват от тяхно име ", изясни още Трифонова.
 istock istock
Според управляващите във Англия са разкрити три " заводи " за помощи за интервал от четири години и половина. Обвинението, по което българите се признаха за отговорни, е освен потреблението на подправена идентичност и подправянето на документи, само че и за пране на пари. Създадени са взаимни екипи от представители на британските и българските органи на реда, тъй като се допуска, че тези пари са изпрани и усвоени у нас. Кралската прокуратура към този момент е конфискувала имуществото на арестуваните ни съснародници.
 
" Петимата са разнородни персони – някои от тях са почнали да работят като общи строителни служащи, след което внезапно са основали компании за финансови и консултантски услуги. Първоначално това е било легален бизнес – помагали са на наши сънародници да си извадят застрахователен номер или да аплайват за обществени заплащания. По време на пандемията са се възползвали от това, че обществените служби работят онлайн ", изясни още Павлина Трифонова.
 
Кореспондентът във Англия изясни, че има съмнения, че петимата не са главатарите на незаконната скица, а са единствено реализатори на приблизително равнище. Проверяват десетки други българи, забъркани в сходни схеми.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР