Петел следи какво се случва в битката на властта срещу

...
Петел следи какво се случва в битката на властта срещу
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Почти всяка проверка в хранителните вериги изкарва нарушение

" Петел " следи какво се случва в борбата на властта против нелоялните търговци.

Почти всяка инспекция на Комисията за отбрана на потребителите в питателните вериги изкарва нарушаване. Това изясни във форума за хрумвания на Дарик „ Стълбището ” служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той регистрира, че от средата на февруари доникъде на март Комисия за защита на конкуренцията са създали 578 инспекции. От тях в към 549 са открити нарушавания, а при 216 има подозрения за нелоялни търговски практики, написа novini.bg.

Относно инфлацията, икономическият министър Никола Стоянов отчете, че войната и енергийната рецесия са външните фактори, които инфлационно са се отразили на всички страни в Европейския съюз, само че в България на моменти инфлацията е близо двойна. По думите му спомагателната инфлация у нас е поради политическата неустойчивост, която е довела до това, че доста политици чисто популистки са злоупотребили с бюджета. 

Служебният кабинет ще успее да реализира усмиряване и потегляне надолу на цените на питателните артикули. Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу, разяснява във форума за хрумвания на Дарик „ Стълбището ” служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„ За таван на цените не приказваме никога. Аз не поддържам такива административни насилствени ограничения. Разбира се, в тази ситуация са нужни ограничения, тъй като виждаме някои изкривявания. Те са подбудени от естествени за пазара неща. От една страна имаме доста мощни стопански субекти в лицето на комерсиалните вериги, също и някои огромни дистрибутори. Отделно  от другата страна имаме едни дребни производители. Те бягат от сдруженията, кооператив в България през последните 30 години стана мръсна дума ”, разяснява министър Стоянов. Той изясни, че в доста други страни в Западна Европа производителите се сдружават и са равностойни на веригите, с които договарят. „ В случая виждаме тази неравнопоставеност, допускаме, че точно тя води до това да има изкривявания ”, пости Никола Стоянов.

Той напомни, че откакто е имал доводи – енергоизточниците падат, логистиката и превоза падат като себестойност, служебният кабинет е почнал да организира срещи с пазарните играчи. „ При питателните и бързооборотните артикули цените не падат. На всички срещи без да упрекваме никой, участниците обявиха, че има деформиране. Но при диалозите всеки упрекна другия ”, добави Стоянов. По думите му сигурно растежа на потреблението подтиква търговците да не понижат цените.

Икономическият министър регистрира, че сега фокусът на КЗП е повече върху питателните артикули, като сега вършат инспекции с Национална агенция за приходите и БАБХ. Той посочи, че ще се създадат стъпки към законодателни промени, с цел да засилят ролята на КЗП.

„ Максимумът на акт катo санкция, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.  От средата на февруари доникъде на март до в този момент Комисия за защита на конкуренцията са създали 578 инспекции. От тях в към 549 са открити нарушавания. От тях 216 са със подозрения за нелоялни търговски практики. Основните примери  са, че на рафта написа, че цената е на промоция, на касата се оказва, че не е. Пише че нещо е 400 гр, само че откакто се мери не е ”, уточни още Стоянов. Въпреки това, той регистрира, че с всеки минал ден нарушаванията понижават и веригите са по-внимателни.

По думите му казусът е систематичен, не е от през вчерашния ден и през днешния ден. „ При влизането на България в Европейски Съюз е било решено, че 2017 ще се изравнят дотациите на българските аграрни икономически с тези в Западна Европа. Сега това е отсрочено за 2030 г.  Държим още тази година дотациите да бъдат изравнени. Ако нашите фермери получават по-високи дотации,ще оказват помощ да си разрешат по-евтино да продават продукцията си по веригата. Вторият проблем е, че при нас има много прекупвачи – структурата не е изчистена ”, разясни той.

Министърът акцентира, че в никакъв случай  държавата не води война с веригите.

Относно инфлацията, Никола Стоянов отчете, че войната и енергийната рецесия са външните фактори, които инфлационно са се отразили на всички страни. „ Ние виждаме една висока инфлация в целия Европейски съюз. В България на моменти инфлацията става близо двойна или в този момент е 50% по-висока. Допълнителната инфлация изрично е поради политиката по приходите водена от предходния постоянен кабинет. Политическата неустойчивост докара до това, че доста политици чисто популистки злоупотребиха с бюджета ”, разяснява Стоянов. По думите му при разтърсване хората би трябвало да бъдат подкрепени, само че би трябвало да се подхожда рационално.

Според Стоянов обезщетенията от страната са почнали доста късно. „ Трябваше няколко месеца по-рано да стартират за цените на електричеството. Това многоз осили шока. Трябваше да са по-дългосрочни, да се решат до 2022 година, а не хайде в този момент 2 месеца, хайде след това още 3. Липсата на предвидимост беше изтъкната. Второто значимо нещо е, че есента, когато служебното държавно управление беше на власт искахме да създадем обезщетенията да са по-концентрирани. Има компании, които осъществят свръхпечалби, настъпиха най-хубавите им времена, само че получават обезщетения ”, разясни той. Стоянов посочи, че за да  бъдат обезщетени тези, които страдат най-вече опциите са били две – или да се изиска дерогация, което е щяло да забави процеса, или да се компенсират всички.

Стоянов посочи, че съгласно него кабинетът ще успее да реализира усмиряване и потегляне надолу на цените. „ Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу. Оптимист съм, че лятото България ще изиска, ще е в положение, конвергентен отчет за влизане в еврозоната и реалистично да се опитаме от 1 юли 2024 година да влезем  банковия съюз ”, уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР