Петчленен състав на ВАС отмени окончателно като незаконосъобразно наложеното от

...
Петчленен състав на ВАС отмени окончателно като незаконосъобразно наложеното от
Коментари Харесай

ВАС отмени наказанието на съдия Мирослава Тодорова, след като тя осъди страната в Страсбург

Петчленен състав на Върховен административен съд анулира дефинитивно като незаконосъобразно наложеното от Висш съдебен съвет дисциплинарно наказване на арбитър Мирослава Тодорова. От съда напомнят, че Тодорова бе осъдена през 2020 година от Висш съдебен съвет.
Още по темата
Преди няколко дни по проблема имаше и решение на съда по правата на индивида в Страсбург, съгласно което в съответния случай е нарушено правото на Тодорова на свободно изложение на мнение.

Освен това Европейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/ откри и нарушение на текст от конвенцията, който не разрешава потреблението на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Според магистратите от Върховен административен съд решението на Европейски съд по правата на човека е ново събитие. То открива нови обстоятелства от значително правно значение, които подлежат на преценка.

Освен това, решенията на съда в Страсбург имат наложителната мощ за националните съдилища.

С решението на Европейски съд по правата на човека по дело на Мирослава Тодорова против България се приема, че предходните две дисциплинарни санкции на съдията са й наложени поради рецензията - към Висш съдебен съвет и изпълнителната власт, като преобладаващата цел е била тя да бъде осъдена и сплашена поради позициите си, а не да се подсигурява спазването на периодите по делата, аргументират се съдиите от Върховен административен съд.

Според тях решението на съда в Страсбург подлага на подозрение и дискредитира наложените две предишни санкции на арбитър Тодорова и то по метод, задължаващ страната да признае този факт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР