Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря производството по

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря производството по
Коментари Харесай

ВАС спря делото за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря производството по делото против методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност до произнасянето на Съда на Европейския съюз по отправени две преюдициални запитвания по отношение на проблема, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Адм. дело 1508 от 2019 година беше формирано по тъжби на няколко физически лица против т. 6.1.3. от Приложение към член 61, алинея 1 от Наредба № 16-334 от 06.04.2007 година за топлоснабдяването, издадена от министъра на стопанската система и енергетиката (обнародвана в Дъждовни води, бр. 34 от 24.04.2007 година, попр., бр. 39 от 15.05.2007 г.) Посоченото приложение регламентира методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност и в обжалваната си част планува, че количеството топлинна сила (Qu, kWh), отдадена от сградната апаратура, се разпределя съразмерно на отопляемия размер на парцелите по план.

В хода на производството пред Върховен административен съд е открито, че Районен съд - Асеновград и Софийски областен съд са отправили преюдициални запитвания пред Съда на Европейския съюз и по тях са формирани каузи с номера С-708/17 и С-725/17. Двете преюдициални запитвания касаят въпроси, отнасящи се до съвместимостта на българската правна уредба на топлоснабдяването с Директива 2011/83/ЕС/2/, както и с Директива 2006/32/ЕО83/ и Директива 2012/27/ЕС/4/. Поставените пред съда въпроси се свеждат най–общо до следното: Дали Директива 2011/83 позволява национална правна уредба, която планува, че в постройките в режим на етажна благосъстоятелност, топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните притежатели са длъжни да вземат участие в разноските за отопление на постройката, въпреки и самостоятелно да не са поръчвали доставката на централно отопление и в това число в случай че не го употребяват в своя апартамент? Допуска ли наредбата на член 13 алинея 2 от Директива 2006/32 опцията топлофикационните сдружения да претендират цената на потребената топлинна сила, отдадена от сградната апаратура в здания – етажна благосъстоятелност, съразмерно на отопляемия размер на парцелите по план, без оглед на действително отдаденото количество топлинна сила в обекта?

Върховните съдии от петчленния състав считат, че въпросите, по които следва да се произнесе Съд на Европейския съюз са от значително значение и по тази причина делото във Върховен административен съд ще бъде обновено след произнасянето на европейския съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР