Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение

...
Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение
Коментари Харесай

Върховният съд с окончателно решение по едно от исканията на Йорданова срещу Гешев


Петчленен състав на Върховния административен съд остави в действие определение на тричленен състав от 16 май 2022 година, с което отчасти беше анулирано решение на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година и напълно без разглеждане беше оставено предложение на министъра на правораздаването на Република България за формиране на произвеждане за дейности и бездействия в интервала преди встъпването в служба на основния прокурор Иван Гешев.

Върховните магистрати одобряват, че определението на тричленния състав на Върховен административен съд,в обжалваната му част е вярно и законосъобразно, защото кореспондира с претекстовете на решение по конституционно дело № 17/2021 година на Конституционния съд на Република България, чл.12, т.4 от Правилата на Висшия правосъден съвет и член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията.

Съдебният състав проучва използваните правила от Закона за правосъдната власт с оглед описаната от Конституционния съд специфичност на „ стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители “ на двете висши съдилища и основния прокурор.
В определението се сочи, че „ според претекстовете на решение по к. д. № 17/2021 година на Конституционен съд ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор са административни ръководители, само че и магистрати, заради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични правила на държание.

Същевременно организационно те заемат такава висока служба, която не разрешава по отношение на тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, годни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на правосъдната власт.

Провиненията, планувани в член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията, са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно тъй като са осъществени от стоящите най високо в системата на правосъдната власт административни ръководители. Записаното в отивите на Конституционен съд, че се имат поради прегрешения осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители значи, че следва да са осъществени в това им качество.

Определението по административно дело 5410 от 2022 година не предстои на обжалване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР