Петър Петров е кинезитерапевт в неврологията и психиатрията. Завършил е

...
Петър Петров е кинезитерапевт в неврологията и психиатрията. Завършил е
Коментари Харесай

Кинезитерапевтът Петър Петров: 17 милиона души всяка година получават инсулт

Петър Петров е кинезитерапевт в неврологията и психиатрията. Завършил е Медицински университет София през 2018 година и Национална спортна академия „ Васил Левски “ през 2019 година Има насъбран клиничен опит от многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и трудов стаж в профилирана болница за рехабилитация. Завършил е голям брой профилирани курсове в региона на физиотерапията и рехабилитацията. Има изявления в интернационалните медицински издания по невросонология и мозъчна хемодинамика свързани с въздействието на профилираната кинезитерапия върху динамичното равновесие при заболели с исхемичен мозъчен инсулт. През 2019 година е отличен е като „ Рехабилитатор на годината “, има награди от участия в конгреси, постерни сесии и други Преминава профилирано образование в Австрия по отношение на " Клинични пътеки при рехабилитация след инсулт " - оценка, доказателства и рекомендации от практиката, клинични проблеми и терапия.

Членува в Асоциацията на физиотерапевтите в България (АФБ) и Международния алианс за възобновяване и рехабилитация след инсулт (ISRRA).

В края на предходната година Петър Петров взе участие в Световния конгрес по неврорехабилитация в Австрия и кръглата маса за възобновяване и рехабилитация след инсулт като единствен представител от България.

Г-н Петров, какви са новостите в рехабилитацията при претърпелите инсулт пациенти, показани на конгреса по неврорехабилитация във Виена?

Един от забавните акценти, които бяха наранени на конгреса бе стимулиране и рехабилитация на сдвоен вагусен нерв за поощряване на възобновяване на горните крака след инсулт. Стимулирането на вагусния нерв (VNS), съчетано с рехабилитация, е нова евентуална опция за лекуване за хора с умерено до тежко увреждане на ръката след исхемичен инсулт. Интервенцията включва имплантиране на устройство, което изпраща постоянни, леки импулси на електрическа сила към мозъчния дънер през вагусовия нерв във врата. След като доближи мозъчния дънер, електрическият заряд се разрежда в разнообразни области на мозъка, с цел да промени метода, по който мозъчните кафези работят.

VNS е опция за лекуване, откакто други обичайни лекувания не са били сполучливи. Съвсем неотдавна VNS беше утвърден в Съединени американски щати, като помощно средство за рехабилитация при хора, които са имали инсулт. Смята се, че като помощно средство за рехабилитация след инсулт, VNS подтиква региона на моторния кортекс в мозъка, която управлява способността за придвижване на горните крака. Устройството не се вгради при: бременност, проблеми с дишането, белодробни болести, пептична язва, инсулинозависим захарен диабет, дисавтономия, налични други форми на мозъчни стимулации, сърдечни аритмии или други сърдечни аномалии, шизофрения или предходна интервенция на левия вагусен нерв. Десния вагусен нерв не е показан за намеса, тъй като се допуска че съдържа нишки комуникиращи със сърцето.

За множеството хора стимулацията на вагусния нерв е безвредна. Но има някои опасности, както от интервенцията за имплантиране на устройството, по този начин и от мозъчната стимулация.

Страничните резултати след интервенция са свързани с вградената стимулация на блуждаещия нерв, и те могат да включват гласови промени, пресипнал глас, болки в гърлото, кашлица, главоболие, дефицит на въздух, затруднено преглъщане, изтръпване или боцкане по кожата, бодърствуване, утежняване на сънната апнея. Те могат да намалеят с течение на времето, само че някои странични резултати може да останат, до момента в който се употребява вградена стимулация на блуждаещия нерв. Регулирането на електрическите импулси може да помогне за минимизиране на тези резултати. Ако страничните резултати са непоносими, устройството може да бъде изключено краткотрайно или непрекъснато.

На международния конгрес се утвърди и предложи използването на Ботулиновия токсин вид А. Той потиска освобождението на ацетилхолин и е невромускулен блокиращ сътрудник. Показан е за съкращаване на покачвания мускулен тонус при пациенти претърпели мозъчен инсулт и доста други положения свързани с увреда на нервната система. Към този миг използването му при възрастни с лечебна цел не е необятно разспространена в България. Важно е да се знае, че след извършена процедура с ботулинов токсин е редно да се извърши целенасочена кинезитерапевтична стратегия за повишение на силата на избрани мускулни групи.

Друг значим акцент на който се обърна внимание бе да се организира когнитивен скрининг на пациентите, претърпели инсулт. Защото се допуска за тясна връзка сред инсулта и заболяването на Алцхаймер, и съдовата деменция. Комбинираните резултати от тези болести усилват разноските за грижи и покачват равнищата на смъртност.

Има ли значение по кое време е настъпил инсулта, с цел да се пристъпи към имплантиране на устройство за стимулация на вагусния нерв?

Показано е при по-стари инсулти. Устройството подкрепя процеса на рехабилитация при хроничните инсулти. До каква степен ще помогне е строго самостоятелно, тъй като има огромни разлики при инсултите.

Увеличават ли се случаите на инсулт?

Инсулт се случва някъде по света на всеки 2 секунди, което ще рече че визира съвсем 17 милиона души всяка година. В международен мащаб инсулта е водещата причина за гибел, меланхолия, деменция и комплицирани увреждания при възрастните хора, възобновяване постоянно е ненапълно, което оставя доста хора подвластни от грижите на другите. Прогнозите за идващите 20 години са, че ще набъбнат случаите на хората претърпели мозъчен инсулт, това ще докара до отрицателни персонални, публични и стопански последствия. Трябва да се подчертава върху първичната предварителна защита от инсулт, да се разкрият профилирани болнични звена за бързо и съответно лекуване на остро настъпило нарушаване на мозъчното кръвообращение. Обезателно е наличието на мултидисциплинарен екип, който е причина за качествено възобновяване. Като се стартира от лекарите по неврология и кардиология, кинезитерапевти тесни експерти в неврорехабилитацията, които поемат дългия и тежък път дружно с пациента на ежедневното физическо възобновяване. Логопедите, които имат съществена роля в говорните и отзивчиви умения. Специалистите ерготерапевти в помощ на адаптирането в домашната и работна среда. За страдание в доста случаи пациентите имат потребност и от психическа или психиатрична помощ. Както беше маркирано на конгреса във Виена половината от хората претърпели мозъчен инсулт имат проблеми с мисловния развой, с планирането и организацията и страдат от физическа и прочувствена отмалялост.

Защо избрахте специалността рехабилитация?

Винаги съм усещал, че мога да бъда потребен тъкмо в тази сфера. Исках да работя компетентност, посредством която да усъвършенствам двигателните качества на хората. То си е предопределение.

А от кое място идва желанието Ви да се развивате непрекъснато, да посещавате толкоз доста конгреси и да научавате всички новости?

В университета се получават базови знания. Когато се срещнеш с пациентите, установяваш, че знанията от университета са извънредно незадоволителни, с цел да си оптимално потребен. Това е и повода да навестявам непрекъснато курсове. Така знам, че съм дал най-хубавото от себе си и съм направил всичко за дадения пациент.

Какво следва оттук насетне за Вас?

Следващата ми стъпка е да запиша докторантура, да посетя още доста профилирани курсове, да посетя идващия конгрес по неврорехабилитация в Лион.  

Смятате ли, че би трябвало по-бързо да се вкара използването на устройството за стимулация на вагусния нерв и в Европа, поради огромния брой на наранени от инсулт хора?

За мен това е прекомерно нова намеса и бих изчакал по-категорични резултати от приложението му. Има други способи за неинвазивно лекуване на инсултите, които считам за по-подходящи на този стадий, тъй като са по-щадящи и стават и за домашна приложимост и ще направя всичко допустимо да бъдат въведени и в България. Това са транскраниалната магнитна стимулация и транскраниалната електро стимулация с непрекъснат ток.

Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) е фокусирана, неинвазивна форма на мозъчна стимулация, която е безвредна и безболезнена. Базирана е на правилата на електромагнитната индукция. Устройството се слага върху скалпа и се доставят единични или повтарящи се магнитни импулси. Честотата, интензитетът, продължителността и интервалите на импулсите могат да варират. Между 10 и 15 процедури са нужни с цел да е допустимо да се проследят резултатите от извършеното лекуване. Една процедура може да продължи в границите на 20 мин. или 1 час организира се пет дни в седмицата. Повтарящата се транскраниална магнитна стимулация, се употребява за възстановяване на двигателните и когнитивните умения при хора претърпели мозъчен инсулт или други повреди на централната нервна система.

Повече от хората претърпели мозъчен инсулт имат непрекъснат двигателен недостиг в продължение на месеци а при други може и години. Този реформаторски метод за рехабилитация е нужен, тъй като усъвършенства двигателното възобновяване и понижава тежестта на увреждането след инсулт. Противопоказан е при съществуване на железни детайли в региона на черепа, пейсмейкър или при хора страдащи от епилепсия.

Транскраниалната стимулация с непрекъснат ток пък е тип невромодулираща неинвазивна мозъчна стимулация, която трансформира кортикалната възбудимост и я слага в положение на инхибиране или възбуждане. Лечението с ток може да има разнообразни разновидности на електростимулация, като стимулация с прав ток, стимулация с изменчив или алтерниращ ток. Електрическият ток се ползва към скалпа на пациента при което част от тока прониква в скалпа и доближава до мозъка, където трансформира възбудимостта на невроните. За да бъде дейно лекуването би трябвало авансово да е открита зоната на мозъка, която ще се лекува и вярното слагане на електродите. Съчетаването на рехабилитацията на горните крака с транскраниалната стимулация с непрекъснат ток дава по-добри резултати по отношение на стандартните способи за рехабилитация. При този тип терапия не са следени съществени странични резултати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР