Петъчният парламентарен контрол започна в 20.30 часа. Според седмичната програма

...
Петъчният парламентарен контрол започна в 20.30 часа. Според седмичната програма
Коментари Харесай

Депутатите препитват министри на нощен парламентарен контрол

Петъчният парламентарен надзор стартира в 20.30 часа . Според седмичната стратегия началото му беше планувано за 11.00 часа. Сутринта обаче депутатите включиха спомагателни точки в дневния си ред и се схванаха парламентарният надзор да стартира след привършване на законодателната част и да продължи три часа.

В пленарната зала пръв да дава отговор на въпроси дойде министър-председателят Кирил Петков. След него са и вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, която, по нейно искане приказва за положението на язовирите .

" По-скоро би трябвало да се одобри нов проект за ръководство на язовирите. Проблемът с язовирите в страната е голям ", съобщи Кирил Петков в отговор на въпрос за положението на язовир Огоста.

Той сподели, че има язовири към няколко министерства. " Имаме безусловно разпокъсано ръководство на язовирите. Още по-големият проблем е, че даже когато е изработен лист на язовирите, в който има над 400 язовира, от които 35 се водят високоопасни ". Премиерът изрази страдание, че от тези високоопасни язовири нито един не е ремонтиран .

Що се отнася до язовир Огоста, Кирил Петков подсети, че той е издигнат през 1986 година . " Той е вторият максимален в България, със стена висока 58 метра, дълга 1,4 км, побиращ 410 млн.куб.метра вода. За страдание водният откос е със статут " нередовен ", сподели министър председателят. Той уточни, че има дестилация тук-там, а стената на язовира не е бетонна, а е насипна. " Изчислява се от специалисти, че язовирът не заплашва непосредствено живота и здравето на хората, само че ние нямаме право да изчакаме още един сезон, в който това проникване да продължава ", уточни Петков. Той дефинира като безусловно безхаберие отношението към язовирите.
 Нинова Българска телеграфна агенция

Корнелия Нинова разгласи, че държавното управление е готово с промени в Закона за водите и би трябвало да бъде въведен обединен указател на язовирите в България. Вицепремиерът уточни, че е належащо да се форсира процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска благосъстоятелност, както и да се актуализират водоемите, включени в листата за поправки и да стартира съответната им реорганизация, като се стартира с най-опасните уреди.

В парламентарния надзор е планувано да взе участие вицепремиерът Гроздан Караджов, както и министри от кабинета. Въпросите към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев бяха отсрочени по негова молба за идната седмица, поради неотложни служебни задължения.

Това породи напрежение в залата и от ГЕРБ-СДС желаеха да схванат какви са тези неотложни задължения, които попречват Василев да пристигна в Народното събрание . " Много хора отложиха пътуванията си, с цел да чуят отговорите на въпросите, които са задали в границите на този парламентарен надзор ", разяснява заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. По думите й, когато са приели " този безразсъден дневен ред ", ръководещите са били наясно, че ще стоят 12 или 15 часа в залата, с цел да " симулират активност " .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР