Пет зеленоглави патета са най-новите обитатели на Патешкото езеро в

...
Пет зеленоглави патета са най-новите обитатели на Патешкото езеро в
Коментари Харесай

Вижте в БЛИЦ TV! Нови обитатели в Борисовата градина

Пет зеленоглави патета са най-новите жители на Патешкото езеро в столичната Борисова градина. Инициативата е част от честванията във връзка 135 години от основаването на парка. Зам.-кметът по екология Йоана Христова изясни, че чиновници на общинското дружество „ Паркове и градини ” ще хранят животните и също по този начин ще наблюдават дали някое пате няма да изчезне. Още през 70-е години на предишния век Патешкото езеро е замислено като място, където водолюбиви птици да могат да радват посетителите на Борисовата градина. Дълго време обаче водната локация, която се намира тъкмо против площадката със слончето, стоеше празна. С стартирането на петте зеленоглави патета езерото още веднъж се връща към първичната си концепция, разяснява зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Идеята е да възстановим езерото в първичния му тип. Вярвам, че с оградата, която поставихме, ще ограничим придвижването на кучетата и моля жителите с домашни любимци да ги държат надалеч от оградата, с цел да просъществуват патетата вътре по-дълго време ", прикани Христова.

За комфорта на птиците ще се грижат чиновници на „ Паркове и градини”. " Те ще вършат и обходи, с цел да подсигуряват, че няма влизане в езерото. Надяваме се тези патета да свикнат с новото си местообитание. Сложихме и къщурка в средата на езерото, с цел да могат да живеят там ", сподели още Йоана Христова. През зимата новите жители на Патешкото езеро могат да бъдат прибрани на топло.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР