Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са скрили документално

...
Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са скрили документално
Коментари Харесай

За земята: Пет теца на Ковачки спестили 74 млн. евро

Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са скрили писмено близо 2 млн. тона въглеродни излъчвания и по този начин са си " икономисали " най-малко 74 691 047 евро за пет години. Тази сума е трябвало да дадат за закупуване на квоти, които да покрият това замърсяване. Това сочи експертен отчет " Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: по какъв начин несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга " Ковачки ", изработен по поръчка от Екологично съдружие " За Земята ".
Заключенията в него се оповестяват ден откакто над 150 полицейски чиновници, ГДБОП и ДАНС направиха инспекции във въглищни електроцентрали и топлофикации в 11 града. Обектите са свързвани с Ковачки, а Европейската прокуратура разгласи, че става въпрос за огромна акция по информация за осъществени измами за милиони евро, свързани с недеклариране на излъчвания на парникови газове от години. 
Сега от отчета излиза наяве, че топлофикациите в Перник и Сливен и тецовете " Бобов дол ", " Брикел " и " Марица 3 " са изхвърлили, без да отчетат, 1 957 682 т въглероден диоксид, като са укрили това с разнообразни механически начини Докладът обгръща годините сред 2017-а и 2021-ва и употребява обществено налични данни за употребяваните количества горива, емисионните фактори и излъчванията на парникови газове на инсталациите. Спестяването на част от излъчванията в подаваните от тецовете данни е невероятно да се случи без съдействието на фирми-верификатори на излъчванията, отбелязва екосдружението.
Почти цялата документи на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е била конфискувана при инспекцията на ДАНС и ГДБОП. Има и разпитани по досъдебното произвеждане, почнало по сигнал, заяви изпълнителният шеф на сдружението инж. Любомир Спасов. Той добави, че няма никакви терзания за инспекцията, която била преднамерена. Според него няма да се стигне до  затваряне на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".
Топлофикацията във Велико Търново е оказала цялостно подпомагане и е предала всички изискани документи по инспекцията, съобщи изпълнителният шеф на сдружението Александър Димитров и отхвърли да има нарушавания в топлоцентралата.
" Няма такова нещо, изрично го декларирам, никакъв проблем с излъчванията. Няма арестувани. Абсолютно всички документи, които са изискали способените органи, са били предадени. Изпълняваме тъкмо и правилно всички законови уредби, които са открити по отношение на излъчванията на въглероден двуокис, " разяснява той.
" Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово работи в естествен режим, макар че и през вчерашния ден продължиха инспекциите под управлението на Европейската прокуратура. Изисква се най-вече документи ", съобщи изпълнителният шеф на сдружението Янилин Павлов. Той добави, че няма терзания и  спомага на 100%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР