Пет спогодби подписаха днес България и Румъния в резиденция Евксиноград

...
Пет спогодби подписаха днес България и Румъния в резиденция Евксиноград
Коментари Харесай

До 1 г. България и Румъния трябва да са в Шенген, смятат премиерите им

Пет спогодби подписаха през днешния ден България и Румъния в резиденция " Евксиноград " край Варна. Те засягат съдействието на двете страни в областта на енергетиката, даването на леговище на бедстващи кораби, взаимоотношение в региона на вътрешната сигурност, стопанската система и обществените политики.

По-късно по време на взаимната си конференция с румънския министър ръководител Михай Тудосе министър председателят Борисов очерта три предпочитани плана, по които двете страни ще работят в околните години. Това са два нови моста над над р.Дунав - втори при Русе - Гюргево и още един при Никопол – Турну Мъгуреле, както и автомагистрала от към 200 кв., която би трябвало да свърже Констанца, Варна и Бургас. В рамките на втория план към този момент е предоставено изследване за построяването на жп линия и скоростен път, сподели Борисов.

Според него трите плана ще могат да бъдат изплатени в границите на 20 -30 години при рационално потребление на опциите за концесиониране или потреблението на тол системата, върху която сега работи държавното управление.

И за трите плана към този момент има вложители, те не са в спор един с различен и ще дадат подтик на икономическото развиване в района, ще облекчат транспортните компании, сподели още Бойко Борисов.

България и Румъния работят и по основаването на взаимни търговски къщи, които да си сътрудничат в износа на земеделска продукция – зеленчуци, прясно и охладено месо към страните от Близкия Изток и Арабския свят, споделиха по време на конференцията си министър председателите на България и Румъния.

" В съдействие с частния бизнес двете страни могат дружно да покрият този изобилен пазар " сподели Бойко Борисов.

Според Михай Тудосе България и Румъния са " обречени " да вървят дружно и по пътя си към Шенгенското пространство. Според него въпросът е политически и по всеобщото мнение на европейските ни сътрудници официални спънки за присъединението към Шенген няма като това би трябвало да се случи най-късно до една година.

Борисов напомни, че България се намира на едно от най-критичните места по пътя на мигрантския поток към Централна Европа. " Ние имаме сухопътна граница и с Турция и с Гърция, само че с помощта на общите ни старания с Румъния към този момент сме постигнали " нулева миграция ", сподели министър председателят.

" Повечето от европейските ни сътрудници са безапелационни, че във връзка с опазването на външните граници на Европейския съюз България и Румъния се оправят доста по-добре в сравнение с редица шенгенски страни, сподели още Борисов. Тази оценка е дадена от най-високите инстанции в Съюза ".

По-късно през днешния ден следобяд в резиденция " Евксиноград " край Варна ще стартира и четиристранната среща сред министър – ръководителите на България, Румъния, Гърция и президента на Сърбия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР