Пет случая на недекларирана валута разкриха митнически служители в рамките

...
Пет случая на недекларирана валута разкриха митнически служители в рамките
Коментари Харесай

Митничари се видяха в чудо! За 2 дни направиха нещо невиждано досега и влязоха в историята

Пет случая на недекларирана валута разкриха митнически чиновници в границите на по-малко от две денонощия през уикенда – 17-19 септември, оповестиха от Агенция „ Митници “.

При инспекции на три товарни автомобила и на две леки коли на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “-Видин и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам “ са открити 319 275 английски лири, 210 000 щатски $ и 251 000 евро с обща левова равноценност 1 618 835 лв..

В четири от случаите валутата е открита в градивни кухини на транспортните средства, а при петия случай пасажерите укрили парите в багажа и облеклата си. На 18 септември, на „ Капитан Андреево “, идва влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Англия през България за Турция.

По метода „ разбор на риска “ камионът е селектиран за щателна митническа инспекция, при която в градивна празнина в шофьорската кабина митническите инспектори откриват пакети с английски лири в банкноти с друг номинал.

Общото количество на откритата валута е 319 257 английски лири с левова равноценност 714 470 лв.. По случая се води следствие под надзора на прокуратурата.

На същата дата при две обособени инспекции в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ 2 при Видин митнически чиновници откриват 186 000 евро – с левова равноценност 363 784 лв. в два товарни автомобила, пътуващи със стока от страни от Западна Европа към Турция.

Шофьорите – турски жители, не са изпълнили задължението си да заявяват пренасяната от тях валута при питане от митническите инспектори. При последвалите щателни инспекции митническите чиновници откриват надлежно 100 000 и 86 000 евро в градивни кухини на кабините на двата товарни автомобила. На водачите са наложени наказания.

Ден по-рано – на 17 септември в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам “ недекларирана валута е открита и в автомобил с украинска регистрация, пътуващ от Турция за Украйна.

При осъществената физическа инспекция митническите чиновници откриват в кутията на въздушния филтър три транспарантни полиетиленови торби с доларови банкноти на стойност 200 000 щатски $.

Още 10 000 $ митническите инспектори намират в жабката на колата. За откритата недекларирана обща сума от 210 000 USD – с левова равноценност 413 452 лв. на лидера на автомобила е формиран акт по Валутния закон.

Недекларирани 65 000 евро с левова равноценност 127 128 лв. са открити и на 19 септември още веднъж на „ Капитан Андреево “ при инспекция на автомобил с българска регистрация.

Водачът и неговата брачна половинка – български жители, пътуващи от България за Турция, декларирали, че придвижват 20 000 евро. По искане на граничните служители на реда е осъществена щателна митническа инспекция, при която в персоналния багаж на мъжа митническите инспектори откриват 35 000 евро, а в горното долни дрехи и в дамската чанта на дамата са открити още 30 000 евро.

На нарушителите са формирани актове по Валутния закон.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР