Пет седмици преди извънредните избори една от големите въпросителни за

...
Пет седмици преди извънредните избори една от големите въпросителни за
Коментари Харесай

Румяна Коларова: ИТН като че ли показа, че не е за парламента

Пет седмици преди изключителните избори една от огромните въпросителни за вота падна. Слави Трифонов няма да се кандидатира за народен представител. Лидерът на " ИТН " разгласи желанието си в обществените мрежи.

„ От това, което видяхме като държание от него в предходния парламент, не беше разумно в този момент да се кандидатира за народен представител, тъй като упованията на множеството хора бяха, че това е разумна линия на държание, която той ще резервира “, разяснява в „ Тази заран “ политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея отводът на Слави Трифонов да оглави листите е разумно продължение и на цялата линия на държание на „ ИТН “ в Народното събрание.

„ Ние видяхме, че тази партия сякаш не е за Народното събрание. Тя не сподели, че има структурата, потенциала и компетентността да взе участие интензивно и да постанова някаква парламентарна тактика. Мисля, че Има Такъв Народ има главен проблем – присъединяване в парламентарния развой “, на мнение е Коларова.

„ Логично е за държавни глави да кажат, че няма да се кандидатират за депутати, само че е претенциозно и много смешно, когато един шоумен го каже “, добави тя.

Социологът Първан Симеонов е на мнение, че явно има някакви персонални аргументи, поради които Трифонов не може да върви на работа всеки ден в Народното събрание.

„ В този ред на мисли това, което прави, е почтена позиция. Това обаче евентуално ще понижи вота за Има Такъв Народ. Те ще разчитат към този момент не толкоз на вота за Слави, а на това, че част от гласуването аз Има Такъв Народ беше анти-ГЕРБ. Те ще се надяват да минимизират вредата от отсъствието му “, счита Симеонов.

Лидерите на патриотичните обединения – крачка обратно

Относно отдръпването на водачите на патриотичното обединяване „ крачка обратно “ Първан Симеонов разяснява, че едно цяло политическо потомство „ чува ясно, че народът желае някакво ободряване и се пробва да го направи “.

Според Румяна Коларова обаче едно е водачите да се пернат обратно, другото е – да се сменят.

„ Големият въпрос е дали тази стъпка е подготовка за промяна на водача, или е просто методичен избирателен ход “, добави политологът.

Лявото обединяване

„ Голямата лява коалиция беше, преди да се разпадне Българска социалистическа партия точно поради политиката на Корнелия Нинова. Това по скоро е опит за частична реституция, в никакъв не е нова огромна лява коалиция “, на мнение е Румяна Коларова.

Според Първан Симеонов обнадеждаващо е чувството за намиране на разговор и отваряне на порти.

„ Тоест има алегоричен резултат, а не толкоз аритметичен на огромна струпване, тъй като партиите не са толкоз огромни. Предполагам, че поради по-спокойната обстановка с ковид би трябвало да излязат повече гласоподаватели за Българска социалистическа партия “, разяснява социологът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР