Пет прекрасни музикални вечери и шест концерта с музика за

...
Пет прекрасни музикални вечери и шест концерта с музика за
Коментари Харесай

„Златната Диана“ в Ямбол – от барокова музика до съвременни филмови мелодии

Пет прелестни музикални вечери и шест концерта с музика за ценители – това беше тридесет и шестото издание на Музикални празници „ Златната Диана “ – Ямбол, проведени от Община Ямбол и Камерен оркестър „ Дианополис “ – Ямбол.

Ямболската камерна групировка с концертмайстор Красимира Султанова по традиция откри празниците. Музикантите бяха дирижирани от маестро Григор Паликаров, а програмата беше обогатена с надарените осъществявания на Цвета Паликарова на флейта и на Атанас Кръстев на виолончело.

Публиката в зрителната зала на Община Ямбол се наслаждения на творби на Хайдн, Шуберт и други известни композитори.

Във вторник Плевенската филхармония показа на ямболска сцена трагичната история на Тоска в едноименната опера от Джакомо Пучини, дирижирана от Вилияна Вълчева.

Сряда предложи два концерта на феновете на музиката в Ямбол. В „ Мостове от сърцевината на европейската музика към съвременността “ Пламена Гиргинова – сопран, Гиргина Гиргинова – сопран, баритонът Владимир Попов и Йосиф Герджиков, диригент и експерт по барокова музика, показаха в ямболския Безистен необятен набор от творби от френския и британски барок, през Моцарт и немския романтизъм, до представителите на френския модернизъм от края на 19 и началото на 20 век – Клод Дебюси и Ернест Шосон.

Вторият концерт беше проведен във връзка 55 години от основаването на ямболския Духов оркестър и се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Музикантите, дирижирани от маестро Васил Шейтанов, изсвириха „ Завладяването на Рая “ от Вангелис, „ Под небето на Париж “ от Юбер Жиро и Жан Дрежак, „ Адажио “ от Албинони, „ Самотният овчар “ от Джеймс Ласт и други емблематични творби – „ Бохемска рапсодия “, „ Един американец в Париж “ от Гершуин, микс от произведения на Карлос Сантана.

„ Светът на киното в музиката “ беше желан концерт за ямболската аудитория, в който участваха Плевенската филхармония и едни от най-хубавите български артисти и музиканти – Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов. Те показаха музика от международното кино – от филмите на Чарли Чаплин до „ Имало едно време в Америка “, „ Кръстникът “, „ Флашданс “, „ Кабаре “, „ Хубава жена “, „ Убий Бил “.

Първият концерт-спектакъл „ Това съм аз “ от турнето на оперната прима Александрина Пендачанска, отдадено на тридесетгодишния ѝ креативен път, се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Той беше и грандиозният край на Музикални празници „ Златната Диана “ – 2022. Пендачанска показа сопраното Ралица Богданова, която звездата назовава „ моето първородно вокално дете “, тъй като е нейна ученичка от съвсем две години.

Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров звучаха творби от барока, класиката и романтизма, шедьоври на Бизе, Верди, Моцарт, Маскани, Росини, Леонкавало. Александрина Пендачанска извърши свои обичани арии, с които стана известна на международната сцена.

Оперната прима сервира подарък на публиката, канейки на сцената и различен собствен възпитаник – Денис Бояджиев.

Александрина Пендачанска анулира свои участия в чужбина, с цел да пее в Музикални празници „ Златната Диана “.

Равносметката от тридесет и шестото издание на празниците е повече от позитивна – отлични реализатори и диригенти, разнородни концерти и спектакли от най-висока класа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР