Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание,

...
Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила

Пет политически обединения сигурно влизат в 49-ото Народно заседание, съгласно изследване на „ Екзакта “. Дистанцията сред двете водещи обединения е дял, доста по-малък от статистическата неточност при сходни проучвания, означават анализаторите и прибавят, че това прави невъзможна прогнозата за това кой ще е първи и кой – втори. Ако има дребна партия с късмет да се пребори за място в новия парламент, по данни на „ Екзакта “, това е „ Левицата! “.

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2% измежду твърдо решилите да гласоподават и избралите за кого да гласоподават, а за ПП-ДБ – 25,6 на 100. 13,7%биха дали своят вот за Движение за права и свободи, 12,8% – за „ Възраждане “, 7,4% – за „ Българска социалистическа партия за България “.

Проучването демонстрира, че 3,7 на 100 от твърдо решилите да гласоподават биха подкрепили „ Левицата! “, 3,3 % – „ Български напредък “, а „ ИТН “ – 2,9 на 100.

 ГЕРБ/СДС

Данните са преизчислени без отговора „ Не поддържам никого “. Според данните с „ не поддържам никого “ декларират, че ще гласоподават 3,9%.

Седмица преди вота, 41% от българите заявяват безапелационното си желание да гласоподават на парламентарните избори на 2 април. Тези хора правят оценка вероятността да отидат до урните като 100%-ова. 13% са деклариращите, че сигурно ще гласоподават, само че уточняващи в това време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си, показват от „ Екзакта “.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласоподават на идните парламентарни избори, 70% показват, че избират да гласоподават с машина, а 30% – с хартиени бюлетини.

Настоящото национално проучване на „ Екзакта Рисърч Груп “ е извършено в интервала от 21 до 26 март 2023 година Интервюирани са 1050 пълнолетни български жители в 71 обитаеми места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “лице-в-лице ” изявление. Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта Рисърч Груп ” като част от изследователската стратегия на организацията.

Изследването е извършено на територията на България и актуалните данни на „ Екзакта ” не отразяват настройките на гласоподавателите от чужбина. 

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР