Пет места с опасност от произшествия и с висока концентрация

...
Пет места с опасност от произшествия и с висока концентрация
Коментари Харесай

Опасни пътни участъци във Варна

Пет места с заплаха от катастрофи и с висока централизация на ПТП-та са открити в района на Варна от специалисти в Сектор „ Пътна полиция “ към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Обследването се прави всяка година. Данните сочат, че за една година там са станали близо 40 произшествия с четирима починали и двама ранени.

Едно от рисковите места във Варна е обръщачът до резиденция “Евксиноград ”. Там предходната година починаха трима души, а аргументите са несъобразена скорост и лишаване на преимущество. Ограничението тук е 60 километра в час, само че малко на брой го съблюдават. Рискът от пътни произшествия се усилва фрапантно през летния сезон, когато трафика от и към морските курорти е огромен. Затова от “Пътна полиция ” предлагат тук да се направи кръгово кръстовище.

ст.инспектор Драгомир Ганчев, “Пътна полиция ”-Варна: ”Специфичното за кръговото придвижване е, че там броят на конфликтните точки сред участниците в придвижването фрапантно понижават, спрямо обичайното четириконно кръстовище ”.

Движението на обръщача до " Евксиноград " е натоварено, поради взрива на строителство в региона.

Българска национална телевизия: Мислите ли, че в случай че се направи кръгово придвижване ще се реши казусът?

- Наистина доста по-добре ще е. В чужбина на всички места е кръгово, единствено в България имаме такива комплицирани обръщачи.

- Трябва да се направи едно кръгово придвижване. Тук се случват доста произшествия.

- Не съм експерт, но сякаш е по-добре кръгово придвижване, тъй като тук доста се чака и карат с доста огромни скорости.

Но някои експерти са на отзиви, че кръговото по-скоро ще навреди, в сравнение с да реши казуса.

Димитър Стратиев, авто играч: " Около месец-месец и половина има там натоварване. През останалата част няма такова огромно натоварване и може би било по-грешно, тъй като би провокирало огромни тапи ".

Другите места с риск от пътни произшествия са на автомагистрала “Хемус ”, в региона на пътен възел Невша и Ветрино.

ст.инспектор Драгомир Ганчев: " Различно е за всеки един сектор. Като образец мога да ви дам, както споделих за автомагистрала " Хемус ", там повода и при двата сектора е аквапланинг, т.е. множеството катастрофи пораждат по време на дъжд, когато се задържа вода на пътното платно ".

Специалистите приканват при дъжд да се кара с нараснало внимание, да се съблюдава ограничаването на скоростта и колите да са с гуми с висок грайфер, тъй като по този начин ще се понижи вероятността от аквапланинг.

Димитър Стратиев: " Автомобилът изпада в безтегловност и не може да бъде ръководен изключително, когато става дума за висока скорост на автомагистрала. На нашите автомагистрали има такива сектори, където се образува аквапланинг, при дъжд стават реки поради погрешен надолнище на пътя и неприятно положение като цяло ".

От Агенция “Пътна инфраструктура ” обясниха, че на проблематичните места има сложени нужните знаци, а там където има заплаха от аквапланинг е належащо да се направи главен ремонт. Не излиза наяве, обаче дали и по кое време ще бъде изработен.

кореспондент: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР