Пет компании бяха класирани в процедурата за потенциални инвеститори за

...
Пет компании бяха класирани в процедурата за потенциални инвеститори за
Коментари Харесай

С пет компании ще водим преговори за АЕЦ ”Белене”

Пет компании бяха класирани в процедурата за евентуални вложители за реализацията на АЕЦ „ Белене “. Това са „ Росатом “, китайската „ Сиененси “, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „ Дженерал електрик “.
Общо 13 заявки са подадени са присъединяване в процедурата, само че договаряния ще се водят с петте компании. От подадените заявки четири са за придобиване на миноритарен дял и изкупуване на електрическа енергия, като измежду претендентите е Северна Македония.

„ Беше финализаран отчета и в късата листа с компании, с които ние бихме желали да водим договаряния за реализацията на АЕЦ „ Белене “ на пазарен принцип са пет компании – „ Росатом “, „ Сиененси “, Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и „ Дженерал електрик “. Последните две са включени, тъй като имат съответно предложение за присъединяване си в плана и за финансирането на дейностите, които имат намерение да правят. Това ще даде опция планът да се диверсифицира. Всяка една компания може да влезе в диалози с другата. “, изясни пред публицисти в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

Според министъра желанието на Северна Македония да придобие миноритарен дял и да изкупува електрическа сила ще разреши планът да се развива като районен.

„ Това беше главната концепция на Борисов, тъй като този план дава опция да се подсигурява енергийната сигурност на района “, уточни Петкова.

От думите й стана ясно, че от претендентите за присъединяване в реализацията на „ Белене “ ще се чака да показват обвързващи предложения до края на април, началото на май.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР