Пет държави - Египет, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства

...
Пет държави - Египет, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства
Коментари Харесай

Египет, Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ и Етиопия се присъединиха към БРИКС

Пет страни - Египет, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Етиопия - публично се причислиха към БРИКС . Досега асоциацията включваше единствено Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на чиито първи букви е кръстена.

Новината идва, откакто през август 2023 година на срещата на върха на асоциацията в Йоханесбург към нея шест страни. В края на декември обаче президентът на шестата - Аржентина, Хавиер Милей сподели на съветския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин , че страната няма да стане член на БРИКС.

Милей, който стана президент на Аржентина на 10 декември, означи, че не счита за уместно страната да взе участие в организацията сега.

Още по време на предизборната си акция той сподели, че в случай че завоюва, ще откаже присъединението на Аржентина към БРИКС, подлага на критика Китай и Бразилия, които са членове, и също добави, че в случай че бъде определен за президент, няма да има работа с " комунисти ".

Това е вторият път, когато БРИКС взема решение да се разшири. Блокът беше образуван през 2009 година от Бразилия, Русия, Индия и Китай като група от разрастващи се пазарни стопански системи. Южна Африка беше добавена като член през 2010 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР