Пет човешки скелета откриха археолозите по време на тазгодишните археологически

...
Пет човешки скелета откриха археолозите по време на тазгодишните археологически
Коментари Харесай

Пет човешки скелета откриха при разкопки край Асенoвград

Пет човешки скелета откриха археолозите по време на тазгодишните археологически разкопки край Асеновград. Теренните проучвdния при крепостта " Воден " продължиха към месец и за този сезон завършиха. Обобщението демонстрира, че с изключение на човешките остатъци, измежду находките е и част от постройка, за която археолозите допускат, че е жилищна.
Засега не могат да се дефинират същността и функционалностите й с акуратност, защото от нея е разкрита напълно дребна част, която е и много разрушена. Човешките скелети са открити при нормални условия.
" Провеждани са естествени християнски погребения и няма нещо, което да е свръх забавно ", сподели за Actualno.com ръководителят на проучавнията Здравка Коркутова.
Откритията са на детски и възрастни човеци, а новооткритите гробове са част от Средновековен некропол, на който археолозите попаднаха преди години. Предполага се, че гробовете са на небогати християнски фамилии, защото в тях не е положен никакъв инвентар. Предстои антрополозите да открият точните възраст и пол на откритите тела. Здравка Коркутова не пожела да разяснява финансовата част за осъществените разкопки, като акцентира, че средствата са отпуснати от Министерството на културата. В теренните проучавния тази година, като доброволци се включиха някогашни и сегашни студенти от Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.
Дали ще бъдат осъществени археологически разкопки и през идната година, към момента не е ясно. Интерес за откривателите на този стадий съставлява северната стена на крепостта „ Воден “. Мястото се изследва за четвърта поредна година. Засега са открити общо 33 гроба, за които се допуска, че датират от 13-ти век, като огромна част от скелетите са детски. За времето на четиригодишните изследвания в листата с находките са златна обеца, монети и средновековни керамични фрагменти.
Археолозите свързват името на крепостта " Воден " със основателя на Бачковския манастир и изтъкнат византийски пълководец Григорий Бакуриани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР