Пет човека от Съюза на пчеларите са готови на стачни

...
Пет човека от Съюза на пчеларите са готови на стачни
Коментари Харесай

Вътев към земеделци: Един от доводите за протест е, че няма комуникация, сега идвате само петима души

" Пет индивида от Съюза на пчеларите са подготвени на протестни дейности. Един от доводите за протестни дейности са, че няма връзка. Сега идват единствено петима души ”. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Вътев акцентира, че нито един не е подценяван. “Досега срещите с браншови организации са били по браншове. Причината за безпорядък с браншовите организации е, че няма закон, който да регламентира техните дейности ”, счита земеделският министър. “Фактът, че през днешния ден са поканени всички, които в обществените мрежи изявят протестни дейности заради липса на внимание, искахме да ги изслушаме и да разбираем по-късно за вас до какви решения сме стигнали, не стана, тъй като те не пристигнаха. Явно настояванията им не са нито стопански, нито браншови ”, съобщи Вътев.

Министърът акцентира, че Българската земеделска камара е взела участие във всички консултативни препоръки плюс изявленията в брифингите. “Да твърдиш, че си подценяван, откакто си канен, направете си изводите. И през днешния ден да не се появиш откакто още веднъж си поканен, правете си извода по какъв начин наподобява в профил ”, сподели Вътев. Министърът разяснява, че пчеларите нямат по-различни проблеми от останалите браншови организации. “Има проблем с контрола, дъмпинговия мед от Украйна и Китай, проблем с натровени пчели, има доста работа за извършване на законови промени ”, сподели министърът.

Радослав Ночев, пчеларски производител, разяснява, че среща разговор от страна на МЗм. “Разбират ни проблемите, веселя се, че се откри, че има разминаване по отношение на вносния мед, който получава етикет България. Искам да се фокусираме върху този проблем ”, сподели Ночев.

Вътев изясни, че 150 -те млн. за украинската помощ са написани. “Останалите 60 млн., които предстоят да бъдат изплатени, има възможност да се случи до края на септември ”, разяснява Вътев.

Земеделският министър акцентира, че очевидно най-сериозният проблем е обвързван със слънчогледа, след което изясни, че задачата на Министерство на здравеопазването е да работят за българските консуматори. “Трябва да защитим производителите и да им създадем по-добра среда. Според нас всички старания, които поставяме от три месеца насам, и ще продължим да поставяме, резултатът може да се види най-рано 2025г. ”, сподели Кирил Вътев.

Земеделският министър изясни, че когато е било наводнението в Царево той е бил в Испания, там също е имало такова както и в още няколко страни. “В момента тече инспекция за изсичането на гората в Странджа, само че тя не е повода за наводняване на толкоз доста места. Няма по какъв начин изсичане на гората в Странджа да аргументи тази покруса за толкоз доста хора ”, акцентира земеделският министър. Вътев разясни, че България няма никакъв мотив за терзание от позиция на зърнена рецесия. “Обстановката е радикално друга обаче след началото на войната. Цената на зърното е по-ниска, какво ще се промени не е ясно към момента, само че България няма риск от зърнена рецесия ”, разяснява министърът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР