Пестеливата консумация става официална стратегия в енергийната политика на ЕС,

...
Пестеливата консумация става официална стратегия в енергийната политика на ЕС,
Коментари Харесай

EС удължи с една година програмата за пестеливо потребление на природен газ

Пестеливата консумация става публична тактика в енергийната политика на Европейски Съюз, отбелязва Еuronews. Отчитайки успеваемостта на стъпката, подхваната предишното лято по време на ценовия пик на газовите пазари, енергийните министри на 27-те страни членки през вчерашния ден взеха решението програмата да продължи да работи без особени полемики или различия.

Инициативата, наречена „ Пестете газ за безвредна зима “, в началото провокира песимизъм измежду държавите-членки, които се надпреварваха да си обезпечат спецални изключения и дерогации. Но опасявайки се от високи разноски и сметки, европейските консуматори и бизнесът подходиха рационално и икономисаха повече от контрактуваното в Брюксел.

По данни на Евростат, за интервала август 2022 - януари 2023 потреблението на синьо гориво е намаляло с съвсем 19,3%, спрямо аналогичния интервал в предходните пет години. Най-големи икономии са регистрирани във Финландия (– 57,3%), Литва (– 47,9%) и Швеция (– 40,2%).

Международната организация по енергетика (МАЕ) уточни, че за осъществените икономии най-вече са съдействали пониженото отопление, по-краткото време за...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР