Песните за Евровизия може да имат репутацията на енергични и

...
Песните за Евровизия може да имат репутацията на енергични и
Коментари Харесай

Как се печели Евровизия? С меланхолия!

Песните за Евровизия може да имат репутацията на енергични и жизнерадостни, само че става известно, че в действителност мрачните песни могат да ти донесат успеха.
От Би Би Си са разгледали в елементи всяка ария участваща в състезанието от 2006 година насам, с цел да схванат има ли рецепта за ария – победител на Евровизия?
Неочаквано, меланхолията продава. 8 от 12-те страни победителки са взели участие с ария по-тъжна от елементарните песни, написа БГНЕС.
И да, песента на миналогодишния победител Салвадор Собрал, в действителност е най-тъжната ария, печелила състезанието.
Интересно е, че Евровизия е станала все по-меланхолична и тазгодишните песни са с 30% по-тъжни от тези през 2006 година
Вероятно основателите на песните да подозират, че тъжните песни печелят гласове.
Но в случай че си мислите, че песента победител на Евровиция би трябвало да е зареждаща и радостна то не всичко е изгубено. Някои от спечелилите са заложили на радостни песни и въпреки всичко са прибирали огромния трофей вкъщи. Например Лена – победителката от 2010-та година със своята ария „ Сателит” (която е и най-веселата ария победителка от прегледаните 12 победители) или песента на Лорди „ Hard Rock Hallelujah”, която завоюва състезанието през 2006 година
От Би Би Си са работили главно върху доктрина, която употребява музикалната мярка за установяване на позитивността на една музика – наречена валентност. Точно това оказва помощ и на уеб сайтове за разпространяване на музика да предлагат нова музика.
Валентността се основава на тоналността на песните и ритъма, игнорирайки текста.
„ Всичко е от формата на вълната”, споделя Елиът Бюскирк повествовател на истории по данни в Спотифай, чиито данни са употребявани за проучването.
Има ясно обрисувана зона в централна и източна Европа, която демонстрира, че множеството щастливи песни са били от там. България да вземем за пример е една от страните с доста на брой радостни, щастливи песни. Азербайджан пък е страната с най-тъжна ария въобще. А Княжество Андора е страната с най-щастлива ария.
Повечето песни участващи в състезанието са в " До мажор " - 30 от 456 песни са в тази тоналност. Но в случай че желаете печеливша ария е по-добре да заложите на " Ре минор ".
Три от 12-те песни победителки са били в тази тоналност – „ Молитва” (2007), „ Приказка”(2009) и „ Издигни се като феникс” (2014)
Песните спечелилите в състезанието е двойно по-вероятно да бъдат в минорна тоналност - 8 от 12 спечелили са в такава.
Но смяната на тоналността не постоянно е сполучлива тактичност за победа. Голяма част от тактиката са и костюмите, специфичните резултати на сцената или смяна на тоналността в края на песента. Но печелившите песни все по-малко съдържат промяна на тоналността в песента през последното десетилетие.
А какво можем да кажем за бързината?
Победителите са безусловно на всички места в тази ранглиста - от „ Молитва” с едвам 77 бийта в минута „ Running Scared” със своите 172 бийта в минута.
Средното темпа на Андора е най-високото със 177 бийта в минута, а на Черна гора е с към 100 бийта в минута.
Не е ясна дали бийта ще те докара до успеха в Евровизия, само че наподобява, че има бийт, който може да „ убие” песента ти. Четири песни през последното десетилетие са употребявали движение от 128 бийта в минута и всички те са били на последно или пред последно място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР