Пещера. Тръбата на 49-ти инженерен полк, участвала в превземането на

...
Пещера. Тръбата на 49-ти инженерен полк, участвала в превземането на
Коментари Харесай

Подп. Лазар Грозданов, СОСЗР - Пещера: Тръбата на 49-ти инженерен полк в Пещера има култово значение за военната ни история

Пещера. Тръбата на 49-ти инженерен полк, взела участие в завладяването на Одринската цитадела, се завърна в Пещера, където е било дислоцирано военното формирование, съществувало от 1903 година до 2003 година Това заяви за Радио „ Фокус “ – Пазарджик подполковник Лазар Грозданов, зам.-председател на Общинския съвет офицерите и сержантите от запаса и запаса (СОСЗР) в Пещера. Символът на войската бе донесен от зам.-председателя на Областната организация на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и запаса подп. о.з. Трифон Калпаков.
„ Предаването на светинята стана по време на отбелязването на 160 години от рождението на ген. Атила Зафиров, проведено от Общинската конструкция на СОСЗР и Историческия музей в Пещера, с което бе отдадена респект и на създателите на СОСЗР в Пещера през 1921 година Освен 49 армейски инженерен полк в пещерския регион през годините са били дислоцирани и Четвърта пещерска тайфа (1882-1903 г.) и 36 армейски понтонно мостови батальон (1968-1989 г.). Десетки години тръбата е служила в Инженерния полк в Пещера, а при неговото закриване е предадена в Дивизията в Пазарджик. Подп.Трифон Калпаков я прибира и взема решение, че мястото и е в Пещера и я подарява на Дружеството. Ние считаме, че мястото й е в Историческия музей в родопския град и следва да бъде предадена там. “, посочи подп. Грозданов.
Той добави, че тръбата е имала изключително значима роля в полка. С нея е известявано началото на борбата, с нея е започвал и приключвал денят на бойците, както и с нея се оповестява вечерната инспекция на персоналния състав. Тя има паметно значение.
Албена ЖИЛЕКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР