Перспективата поляците изграждат армия за война с Русия“ изкривява много

...
Перспективата поляците изграждат армия за война с Русия“ изкривява много
Коментари Харесай

Армия на хартия. Милитаристичните планове на Полша се превръщат във витринна показност

Перспективата „ поляците построяват войска за война с Русия “ изкривява доста по-сложна картина, където историческата ненавист към Германия е преди всичко. Полските проекти се основават на елементарния факт, че главният зложелател и подтисник (който е и главният спонсор на Полша в границите на ЕС) не е бил толкоз слаб както в този момент надали не от 1945 година насам.

Плакатите с красиви бойци в страхотни пози се усилиха доста в Полша през последната година; във всяка пощенска станция те към този момент са на входа и оферират на посетителите да се запишат в армията по контракт.

Правителството непрекъснато включва жители в разнообразни стратегии за военно образование, в това число за деца, харчи големи суми за стратегии за произвеждане на оръжия, непрекъснато организира учения и интензивно оказва помощ на Украйна.

Следователно нарастването на полската войска до 200 хиляди души, оповестено от ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) през есента, не беше изненада за поляците.

За следващ път PiS разгласи проекти за основаване на най-голямата войска в Европа с 300 000 бойци и тази цел е един от стълбовете на предизборната акция.

„ На полската войска ще й трябват още две години и тогава тя ще стане най-силната сухопътна войска в Европа “, сподели министърът на защитата и вицепремиер Мариуш Блашчак преди няколко дни в изявление за Полското радио.

Горе-долу същото беше декларирано преди година от президента на PiS Ярослав Качински, който беше вицепремиер по сигурността: 250 000 действен личен състав и 50 000 бойци за териториална защита. Според Качински, представен от Gazeta Wyborcza, войната в Украйна може да приключи с „ някакъв тип компромис “ и по тази причина „ страната ни би трябвало да има сили, подготвени да отхвърлен офанзивата “.

Така полските политици се пробват да влязат в ролята, за която украинските политици приказват във всички телевизионни излъчвания през последните осем години: да бъдат бранители на Европа. Само че за разлика от последните, поляците съществено претендират за водачество в Европейски Съюз, считайки „ украинските братя “ единствено за разходен материал.

Големите упоритости

Перспективата „ поляците построяват войска за война с Русия “ изкривява доста по-сложна картина, където историческата ненавист към Германия е преди всичко. Полските проекти се основават на елементарния факт, че главният зложелател и подтисник (който е и главният спонсор на Полша в границите на ЕС) не е бил толкоз слаб от 1945 година насам.

Това в частност изяснява наглостта, с която германците са длъжни да заплащат репарации за Втората международна война, когато даже Съветът на Европа е внесъл проекторезолюция за даване на полските жители на правото да търсят самостоятелна отплата от Германия посредством съда.

След прекъсването на Северните потоци, всеобщия приток на мигранти, живеещи от обществени помощи, преместването на огромни промишлености в Съединени американски щати, прекъсването на производството на нуклеарна сила, а също и заради непрекъснатите огромни разноски за потребностите на Европейския съюз, стандартът на живот в Германия падна внезапно. Съответно и опциите са паднали.

През 2019 и 2020 година комисарят на Бундестага по въпросите на защитата Ханс-Петер Бартелс ги назова най-слабите в историята си в годишния отчет за положението на въоръжените сили. В Бундесвера има дефицит на фрагменти, техниката не се модернизира, не се вкарват нова техника и съоръжение.

В същото време германците, правилни на разпоредбите, постоянно доставяха украинската войска - в лична щета. В резултат на това бойната успеваемост и способността на Германия да извършва отговорностите си в НАТО се оказаха под огромен въпрос.

Полша се трансформира в главен боен център, интензивно печели пари от войната и напълно намерено работи като главен американски сътрудник в района, даже се надява да премине към американско оръжие.

Нейните упоритости са много разбираеми от всеки, който има някакви знания по полската история.

На изток са балтийските страни с техния екзистенциален боязън от Русия и опита от взаимния живот в първата Реч Посполита. Тук е Украйна, чиито западни (от украинска гледна точка) територии се смятат за неразделна част от Полша.

На запад има отслабена Германия, която би трябвало да бъде взета под крилото си като по-слаба страна и командвана, заменяйки я, наред с всичко друго, в НАТО. Например в съюз с французите, които, в противен случай, постоянно са били съдружници на Полша и през 1939 година даже се преструваха, че й оказват помощ да се отбрани от немското нахлуване.

От висотата на мирогледа си поляците даже крещят на своите съседи от Европейски Съюз, които са споделили нещо политически неточно по украинския въпрос или които не изпращат ревниво и по доста военна техника в Украйна.

В същото време не би трябвало да се мисли, че с теоретично огромната си войска Полша ще нападне някого и ще показа нещо.

„ Днешната цел на Варшава е не толкоз физически да анексира земите, а политически да заграби въздействието и властта върху тях, тъй че локалното държавно управление да е лоялно и да лобира за нужните ползи. Тоест, официално това е протекторат над Украйна: взаимозависимост, при която висшата администрация в страната официално резервира държавната си конструкция “, споделя Кристина Исмагилова, създателят на телеграм канала „ Варшавска нимфа “.

Въпреки това, същото познаване на полската история допуска, че невероятното възприятие за лична значителност постоянно води Полша в неприятни обстановки. В случая има и обилни усложнения с ролята на бранител на границите на Европа от „ заканите от Изток “.

Не е по размера на Пшемек шапката

От 2015 година полската войска е повишена от 95 на 167 хиляди бойци, това е безспорен факт. Въпреки това военната работа като цяло не е фантазия за поляците заради простата причина, че междинната заплата в армията, дружно с надбавките, е 7976 злоти (около 156 хиляди рубли - REGNUM).

А действителната минимална заплата за елементарен боец, който е почнал службата си, е 4960 злоти (97 000 рубли), което не е доста повече от прихода на преподавател в учебно заведение. В същото време формалните доклади не показват дали става дума за суми " бруто " (без данъци) или " нето " (на ръка).

Разбира се, има система от надбавки и бонуси, само че неотдавна 19 хиляди души, най-вече опитни бойци, минаха в цивилния живот. Това е най-голямата вълна от съкращения от 2015 година насам, а повода за нея е последната опция за приемане на пенсия след 15 години стаж.

Тези, които „ се качиха на този трен “ от 1 януари 2013 година, ПиС към този момент обрече на 25 години работа на Родината. И тя, Родината, по принцип живее доста оскъдно: две трети от работещите в Полша печелят по-малко от 6 хиляди злоти (средната заплата в икономиката).

Миналата година ръководителят на държавния мозъчен концерн Норберт Малишевски разгласява статистика, която демонстрира, че същата половина от популацията печели даже по-малко от 4500 PLN бруто. За да разберете нещастието, сметките за комунални услуги за дребен двустаен апартамент през отоплителния сезон са 800-1000 PLN на месец.

Но в обстановка, в която стандартът на живот на популацията бързо пада (и Германия към този момент не може да дава толкоз пари, колкото преди), белите орли от държавното управление обилно хранят Украйна с желязо.

„ През годината в Украйна беше изпратено военно и гражданско съоръжение на стойност 60 милиарда евро. Какъв е резултатът? През 2022 година „ инфлационният налог “ в Полша възлиза на минимум 150 милиарда PLN, с изходящи данъчни потоци от 454 милиарда PLN. Според нас този налог изяжда освен заплатите на хората, само че и понижава всички активи в банките. Всъщност портфейлите на жителите са празни “, споделя полският политолог Даниел Микусек.

Съвсем разумно е, че поляците търсят работа в други страни, откакто са се разпръснали всеобщо в Швеция, Холандия, Англия и същата Германия. Тяхната трудова ниша в действителност е заета от украински имигранти, които полските управляващи държат по разнообразни способи за тежката и мръсна работа с минимални приходи.

По този метод задоволително бойци за „ най-мощната войска в Европа “ просто не могат да бъдат наети: няма да спестите пари там, само че ще загубите здравето си.

Що се отнася до превъоръжаването, то също коства много пари. Например, цената на контракта за доставка на 32 изтребителя F-35A беше 4,6 милиарда $, което включва образование на полски водачи, доставка на летателни тренажори и логистична поддръжка.

Но това всичко е за по-късно: образованието на водачи ще стартира през 2024 година в Съединените щати, Полша ще получи първия аероплан през 2026 година И тъкмо в този момент НАТО би трябвало да отбрани мирното небе... Германски бойци, обслужващи комплексите Patriot на източната граница на Полша. Освен това във въздушната база в Малборк ще бъдат ситуирани осем изтребителя F-35, които са подаяние от холандското държавно управление.

„ Полша може да наподобява като мощна военна мощ единствено като вземе военно съоръжение на лизинг, на заем или по някакъв различен метод – няма значение. Основното е по какъв начин наподобява извън и в репортажите “, отбелязва Кристина Исмагилова.

Постоянните маневри и учения с присъединяване на части от страните от НАТО също демонстрират красива картина. Междувременно, както обществено споделя някогашният пълководец на въоръжените сили през 2015-2016 година военачалник Мирослав Ружански, нарастването на полската войска се дължи основно на добавки и пресиления.

„ 30% от доброволците даже не стигнаха до клетва на двадесет и осмия ден от службата. След това имаше единадесетмесечно профилирано образование, за което аплайваха единствено 40%. Този план не проработи “, цитира думите на Ружански Gazeta Wyborcza.

Така че най-вероятно в теоретично вероятния случай на огромна война в Полша, събитията отпреди 80 години ще се повторят. Тогава надуването и цупенето, претенциите за надзор върху съдбините на Европа и за завземането на територията на съседите приключиха с бързо проваляне и капитулация след месец.

Но даже и без война, Велика Полша, която ръководи Европейския съюз, съществува единствено във фантазиите на членовете на ръководещата партия. Но триумфът в политическото асимилиране на Западна Украйна и водачеството измежду балтийските джуджета е изцяло по силите на поляците.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР