Персийският стерлинг е подвид на екзотичната котка, която е създадена

...
Персийският стерлинг е подвид на екзотичната котка, която е създадена
Коментари Харесай

Персийски Стерлинг (STE)

Персийският стерлинг е подвид на екзотичната котка, която е основана по неестествен метод от американски селекционери през шестдесетте години на предишния век. Персийският стерлинг се разграничава от останалите екзотични котки с цвета на козината си, който е сребрист.

История на персийски стерлинг

Селекционерите в Съединени американски щати почнали работата по основаване на нова порода котки след средата на предишния век, и за задачата стартирали дълъг развой на кръстосване на персийски котки с американски късокосмести котки. Първоначалната концепция била да се основат дългокосмести котки с едра костна система. От персийските котки, прадназначени за кръстосване с американските късокосмести, в началото били избирани единствено такива със сребриста четина. Това довело до необикновено ефектни резултати - на бял свят се появили котета, които имали муцунката на персийските котки, само че козината им била по-къса и гъста и на пипане приличала на плюшена. Тя правела усещане с невероятната си плътност и копринена мекост.

През 1966 година известната по това време американска селекционерка Джейн Мартинк предложила новата порода да се споделя Стерлинг. Нейното предложение било импортирано за утвърждение от Световната Асоциация на феновете на котки. Името Стерлинг произлиза от британската дума за сребрист. След дълго разискване обаче името на новата порода било заменено и било определено името екзотична котка. Екзотичните котки със сребриста четина обаче са доста известни до ден сегашен в Англия и са известни като персийски стерлинг. За да се поддържа сребристата четина на персийския стерлинг през годините, са правени кръстоски с английска синя котка. Персийският стерлинг се счита за благороден представител на котките и е желан от същинските ценители на изисканите породи котки. През 80-те години на предишния век била импортирана възбрана за кръстосване на персийския стерлинг с други породи котки.

Стандарт на персийски стерлинг

За човек, който не разпознава породите котки добре, персийският стерлинг наподобява на късокосместа персийка със сребърна четина. Женската на персийския стерлинг тежи от 3 до 6 кг, а мъжкарят е 5-6 кг. Цветът на гъстата му четина е това, което го отличава от останалите екзотични котки. Той е от ярко кремав до мрачно сребрист, като по гърба на котката постоянно има потъмняване на главния цвят на козината.

Под козината има пай пласт по-плътна четина, която защищава персийския стерлинг от измененията на времето. Цветът на очите на персийския стерлинг е жълтеникав, само че може да е и блестящо зелен. Персийският стерлинг наподобява набит, само че има добре развита мускулатура. Лапите му са едри и кръгли. Гръдният панер е огромен, както и главата. Нослето е сплескано или леко вирнато, което е особено за персийските котки. То е розово-червеникаво на цвят. Ушите на персийския стерлинг са относително дребни, а връхчетата им са заоблени, като са ориентирани напред и напълно леко надолу.

 Стерлинг Персийски

Грижи за персийски стерлинг

Гъстата четина на персийския стерлинг би трябвало да се сресва един път седмично, с цел да не се сплъстява. Въпреки че е с къса четина, в случай че не сресвате персийския стерлинг, тя се заплита на дребни възелчета, които е невероятно да бъдат разресани и се постанова да бъдат отрязани. Това се отразя отрицателно върху външния тип на красивата котка. Редовно би трябвало да преглеждате ушите на персийския стерлинг, защото са податливи на инфекции, и всеки ден да избърсвате петната от сълзене на очите. Ако не го вършиме, към очите на котката ще се появят грозни тъмни петна, наподобяващи на петна от кръв.

Персийският стерлинг би трябвало да спи на място, което не е изложено на течение. Можете да къпете персийския стерлинг три-четири пъти в годината, като се постанова да го сушите доста дълготрайно. Причината е в това, че долният пласт на козината на персийския стерлинг е доста гъст и пречи на бързото изсъхване на котката. Затова се предлага да се употребява сешоар, изключително в студените дни. Персийският стерлинг би трябвало да се пази от настинки. Персийският стерлинг има потребност да му се обръща непрекъснато внимание.

Той може с часове да седи в скута на стопанина си, само че не се наскърбява и в случай че не му се позволява това. В такива случаи персийският стерлинг сяда или ляга до стопанина си и чака с неспокойствие да бъде прегърнат или погален. Персийският стерлинг обича да играе с дребни котешки играчки, само че въпреки всичко би трябвало да бъдат съобразени с това, че може да бъдат погълнати от котката, в случай че са прекомерно дребни или чупливи. Персийският стерлинг на драго сърце ще играе с топки.

Обучение на персийски стерлинг

Персийският стерлинг е доста кротка и умна котка. Тя елементарно схваща какво се желае от нея и какво не ѝ е разрешено да прави в дома, в който живее. Ако не желаете персийският стерлинг да се настани в леглото ви, добре е да му покажете неговото място още когато е малко котенце. Персийският стерлинг може да бъде подготвен да извършва обикновени команди, които са свързани най-вече с всекидневието му в дома ви.

Хранене на персийски стерлинг

Препоръчва се да храните персийския стерлинг три пъти дневно, с цел да бъдат избегнати възможни проблеми с храносмилателната му система. Ако сте решили да храните персийския стерлинг със сухи котешки храни или с консерви за котки, е добре да се ориентирате към висококачествена продукция. Тя ще достави на персийския стерлинг всички нужни субстанции, с цел да се развива любимецът ви добре и да наподобява съвършено. Можете да храните персийския стерлинг с натурални артикули. В подобен случай в менюто му е добре да има пилешко и телешко месо, което е било термично обработено, както и дреболийки, за препоръчване сварени. Персийският стерлинг на драго сърце хапва кисело мляко, нискомаслена сметана, извара, твърдо сварени яйца. Персийският стерлинг от време на време хапва и зеленчуци.

Заболявания на персийски стерлинг

Тъй като персийският стерлинг има нос, който е завещан от персийските котки, това води до затруднено дишане при някои екземпляри. Поради стеснения слъзен канал, присъщ за персийските котки, от очите на персийския стерлинг непрекъснато текат сълзи. Това постоянно води до разнообразни по тип очни инфекции. Персийският стерлинг генетично е благоразположен към котешки заболявания на отделителната система. Както всички персийски котки, и персийският стерлинг е благоразположен към кардиомиопатия. Това е болест на сърцето, считана за една от главните аргументи за съдбовен край при персийските котки. Персийският стерлинг може да страда от прогресивна недоразвитост на ретината, както и от разнообразни кожни болести.

 Котка Персийски Стерлинг

Любопитни обстоятелства за персийски стерлинг

По времето, когато се е създавала породата персийски стерлинг, множеството притежатели на американски развъдници за котки са отказали изрично да вземат участие в основаването на новия тип мъркащи създания. В опита се съгласили да вземат участие единствено притежателите на два развъдника, а откакто котенцата се трансформирали в същински шлагер, се присъединили и останалите притежатели на развъдници за котки.

Недостатъци на персийски стерлинг

Тъй като персийският стерлинг е податлив към доминиране, той ще се опита да се настани в спалнята ви и най-вероятно ще успее да ви убеди да го оставите да спи в леглото ви. Сред минусите на персийския стерлинг е неговата взаимозависимост от стопанина му. Персийският стерлинг е в положение да следва стопанина си на всички места. Той е привързано коте. При промяна на мястото на живеене или на стопанина си персийският стерлинг може да изпадне в меланхолия и може с дни да лежи, без да се движи и даже да откаже да се храни. Някои стопани на персийски стерлинг мъчно понасят обстоятелството, че тези котки издава от време на врем много неприятни звуци, провокирани от проблеми с дишането.

Персийският стерлинг постоянно хърка доста мощно, до момента в който спи, което даже може да попречи на съня на стопаните му. Това може да бъде избегнато, в случай че персийският стерлинг спи самичък в настрана помещение, само че сигурно котката ще се ядоса и даже може да стартира да прави пакости. Персийският стерлинг е огромен чистник. Ако котешката му тоалетна не е почистена както би трябвало, е изцяло допустимо той да избере като опция саксия със стайно растение или даже някой рафт от библиотеката ви.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР