Перовскитът може да се превърне в основен материал за слънчевите

...
Перовскитът може да се превърне в основен материал за слънчевите
Коментари Харесай

Нови перовскитни слънчеви панели могат служат около 30 години

Перовскитът може да се трансформира в главен материал за слънчевите панели, само че преди този момент той би трябвало да преодолее казуса с дълготрайността. Инженери от Принстън показаха нов дизайн на перовскитова слънчева клетка, която, както демонстрират тестванията, може да работи до 30 години в действителни условия.

За това оповестява New Atlas.

Силицият е главен материал за слънчевите кафези от десетилетия, само че перовскитите бързо набират скорост през последните години. Те се приближават по успеваемост до силиция, само че в това време са по-евтини за произвеждане, по-леки и по-гъвкави.

Проблемът обаче е, че перовскитите не са доста постоянни и са склонни да се унищожават под въздействието на околната среда. В новото проучване екипът от Принстън взема решение казуса със стабилността, като прибавя ултратънък запечатващ пласт сред светлопоглъщащия пласт перовскит и пласта, носещ заряд. Този запечатващ пласт с дебелина единствено няколко атома, е направен от въглероден дисулфид, олово, йод и хлор и защищава устройството от изгаряне в продължение на няколко...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР