Перник. Подготовката за 27-я Международен фестивал на маскарадните игри Сурва

...
Перник. Подготовката за 27-я Международен фестивал на маскарадните игри Сурва
Коментари Харесай

Перник: Над 7 400 заявки са подадени в Общината за участие в 27-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“

Перник. Подготовката за 27-я Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва 2018 “ е на финалната права. Месеци на ред върви организацията за огромното събитие, с цел да се получи един атрактивен фестивал, с който да изненадаме жителите и гостите на града. Това сподели зам.-кметът по просвета и обучение в Община Перник Севделина Ковачева, оповестиха от пресцентъра на Община Перник . Всяка година фестът усъвършенства личните си върхове, само че в този момент се чакат да бъдат надминати всички достигнати предни години равнища. До момента са подадени поръчки от 7 400 участници. Тазгодишното издание на фестивала ще бъде на 26, 27 и 28 януари. „ Очакваме доста посетители и от страната, и от чужбина. Официални лица ще има от 7 страни. Перник ще бъде празнично декориран като една същински фестивален град. Затова са се погрижили нашите другари от Шесто учебно заведение. Децата, които всяка година оказват помощ с украсата, също по този начин и една огромна шивашка компания.Надявам се настроението да бъде повлияно и от това, което се случва в екстериора към нас “, уточни Ковачева.
Сред съпътстващите прояви на огромното събитие ще бъдат научната конференция на тематика „ Сура в селото и града “, изложения, както и обичайна детска сурвакарска щафета.
„ В средата на месец януари ще бъде открита галерия в Народното събрание с снимки от „ Сурва “, те са на разнообразни фотографи, които са работили по тематиката. Искаме да покажем на националните визиите, които се надявам да бъдат мощно впечатлени, от това, което се случва в нашия град “, изясни Ковачева.
Тази година участващите групи със сурвакари и мечкари от Пернишко ще са 45 с близо 4 000, от които 880 са деца. От страната маскирани като кукери, бабугери, джамалари и старци ще са 59 групи с към 3 000 участници. От чужбина се чакат 17 групи от 8 страни – Испания, Италия Сърбия, Македония, Албания, Словения, Португалия, Румъния с над 420 души.
„ Все по-голям е ползата и към достоверната „ Сурова “, която е на 13 и 14 януари по селата. През последните няколко години имаме доста посетители от чужбина точно за тази част от ритуала,който се прави тук в Пернишко. Сега чакаме ползата да е още по-голям, защото сега знаем, че България е ръководител на Европейския съвет, ще има доста посетители от чужбина и все още имаме доста засилен интерес “, добави зам.-кметът Севделина Ковачева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР